Σοβαρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017. Συνολικά οι παγκόσμιες ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 υπολογίζονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με το 76% των ζημιών αυτών να προέρχονται από καταστροφές που καταγράφησαν στις Η.Π.Α.
Σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε η Impact Forecasting, ομάδα ανάπτυξης μοντέλων καταστροφής της Aon Benfield σε όλο τον κόσμο το κόστος καταστροφικών γεγονότων υπολογίζεται σε 53 δισεκατομμύρια δολάρια με τις ισχυρές καταιγίδες να δημιουργούν απώλειες 26 δις, δηλαδή το 48% των συνολικών ζημιών.
Στους ασφαλισμένους κινδύνους οι αποζημιώσεις για ζημιές από καταιγίδες φτάνουν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελούν το 78% του συνόλου των ζημιών.
Σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια αυτού του συνόλου οφείλονταν σε χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ. Στο πρώτο εξάμηνο 2.782 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο το θετικό είναι ότι το ποσοστό ανθρωπίνων απωλειών είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1986 και πολύ χαμηλότερο από το μακροπρόθεσμο ποσοστό της περιόδου 1980-2016. Οι πλημμύρες ήταν ο πιο θανατηφόρος κίνδυνος κατά τη διάρκεια της συγεκριμένης περιόδου, καθώς οδήγησε σε 1.806 θανάτους.
“Οι οικονομικές απώλειες από φυσικά γεγονότα τους πρώτους έξι μήνες του 2017 μπορεί να μην ήταν ιστορικές, αλλά ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε προκλήσεις τις κυβερνήσεις και την ασφαλιστική βιομηχανία σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Steve Bowen, διευθυντής στην Impact Forecasting και μετεωρολόγος. “Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετώπισε το δεύτερο πιο δαπανηρό πρώτο εξάμηνο, μετά από έναν αμείλικτο εξάμηνο ζημιών από σοβαρά καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι. Σημείωσε οκτώ από τις 10 αποζημιώσεις αντιστοιχούν σε σοβαρές καταιγίδες”.
“Γεγονότα – όπως η Cyclone Debbie στην Αυστραλία, οι πλημμύρες στην Κίνα και το Περού, οι πυρκαγιές στη Νότια Αφρική και μια σειρά από ανεμοθύελλες στην Ευρώπη – οδήγησαν σε αξιοσημείωτα οικονομικά κόστη ζημιών”, πρόσθεσε. “Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μεγάλο μέρος της προσοχής θα επικεντρωθεί στο πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο El Nino. Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στα καιρικά φαινόμενα και τους σχετικούς κινδύνους καταστροφών. ”
Πηγή: Impact Forecasting / Aon Benfield