Στα 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ ανέρχεται η άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία, ενώ αθροίζοντας και την προκαλούμενη επίδραση η συνολική συμβολή πάει στο 4,1 δισ. ευρώ ή στο 2,2% του ΑΕΠ. Συνολικά για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ασφαλιστική αγορά παράγονται 3,6 ευρώ για την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα για το αποτύπωμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία βάσει μελέτης με θέμα: «Το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Νίκο Βέττα, και τον Υπεύθυνο Κλαδικών Μελετών του ΙΟΒΕ, κ. Γιώργο Μανιάτη.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της εργασίας άμεσα και έμμεσα ο κλάδος υποστηρίζει 33,8 χιλ. θέσεις εργασίας και ισοδυναμεί με το 0,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Με την προκαλούμενη επίδραση ο αριθμός αυξάνεται στις 70.000 που σημαίνει ότι για κάθε μία άμεση θέση εργασίας δημιουργούνται 8,5 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι συνολικές επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν στα 14 δισ. ευρώ ή στο 7,8% του ΑΕΠ έναντι 48% που είναι στο ευρωπαϊκό επίπεδο η συμμετοχή του κλάδου. Το στοιχείο αυτό συν το γεγονός ότι ο κλάδος στην κρίση έχασε το 27% της παραγωγής του καταδεικνύουν τις προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης. Τα συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμώνται σε €1,65 δισ.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι “η ασφαλιστική αγορά για να αναπτυχθεί χρειάζεται εκτός από τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων μερών της και κίνητρα στον τρίτο πυλώνα καθώς και αναμόρφωση στο δεύτερο πυλώνα όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση. Μεγάλες είναι οι προοπτικές και στο χώρο της υγείας στο βαθμό που δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα θα έρθουν πιο κοντά”.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης, σε σύντομη τοποθέτησή του τόνισε ότι “η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την ιδιωτική ασφάλιση γιατί τα οφέλη που θα δημιουργηθούν για την κοινωνία θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα απολαύσει η ίδια η αγορά”. Ειδικότερα ανέφερε ότι θα ενισχύσουμε το εργαλείο της ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία και στο συνταξιοδοτικό. Πρόσθεσε ότι το “κύριο βάρος της ευθύνης σε κάθε περίπτωση θα το έχει το κράτος αλλά θα υπάρξουν και επικουρικά εργαλεία. Η μεγαλύτερη εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας θα αποβεί προς όφελος όλων μας”.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δομικές αλλαγές και είπε πως οι επενδύσεις μειώθηκαν στο μισό από τα επίπεδα προ κρίσης. Επισήμανε ότι υπάρχει ανεπαρκής ασφάλιση στα φτωχά νοικοκυριά και τόνισε ότι σε μία οικονομία που πτώχευσε πρόσφατα το να επιλέγεις να βάλεις σε ένα καλάθι όλα τα αυγά δεν αποτελεί σοφή επιλογή. Βέβαια το κράτος πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο σε όλα τα κοινωνικά θέματα όμως καθοριστική πρέπει να είναι και η συνδρομή της ιδιωτικής αγοράς.