Η βιώσιμη ανάπτυξη και τα θέματα ESG (Environmental, Social, Governance) μπαίνουν δυναμικά στη συζήτηση για την στρατηγική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην μετά Covid-19 εποχή, γεγονός που συνάδει με την παγκόσμια τάση προσαρμογής σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.
Τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα των τελευταίων ετών ανέδειξαν την ανάγκη θεσμικής θωράκισης των κεφαλαιαγορών και θέσπισης προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες, ενώ η κλιματική αλλαγή, ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, έχει αφυπνίσει θεσμικούς και φορείς λήψης αποφάσεων κινητοποιώντας πόρους στο νέο οικονομικό μοντέλο, τάση που επιβεβαιώνεται και εν μέσω πανδημίας.
Ο πιο εμφανής αντίκτυπος της πανδημίας ήταν το κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από την απώλεια ζωής, μέχρι την αύξηση της ανεργίας, την επισιτιστική ανασφάλεια και τα συναφή αποτελέσματα για την υγεία.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά 13 από τους 17 στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, με επιπτώσεις όπως η ανεπαρκής πρόσβαση σε καθαρό νερό και η απώλεια εισοδήματος, με αποτέλεσμα τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας να πιέζονται κάτω από το όριο της φτώχειας.