H κλιματική αλλαγή και τα ακραία φυσικά φαινόμενα θα οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες από 4% έως 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2050, βάσει του βέλτιστου και χείριστου σεναρίου σύμφωνα με το World Economic Forum.
της Βίκυς Γερασίμου (περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing “am”, Τεύχος Μάρτιος 2024 )
Σε ότι αφορά το επιχειρείν το πώς θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθούν πιο ανθεκτικοί και βιώσιμοι οργανισμοί αποτελεί καίριο ζήτημα τόσο για τους φορείς που τους εκπροσωπούν όσο και για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που αναζητούν μοντέλα τα οποία θα οδηγήσουν σε πιο οχυρωμένες τοπικές οικονομίες. Σε διεθνές επίπεδο υπολογίζεται ότι ετησίως 140 δις δολάρια από τα κόστη των φυσικών καταστροφών είναι ανασφάλιστες ζημίες, που επιβαρύνουν απευθείας τα κράτη και τους επιχειρηματίες/ιδιώτες. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία πολιτική προστασίας που εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση του κινδύνου προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των επιχειρήσεων μετά από συμβάντα όπως αυτό που κατεγράφη στη Θεσσαλία. Το πρώτο μέρος της εφαρμογής της εν λόγω πολιτικής είναι η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην πλειονότητά τους επιχειρήσεις με τέτοιο μέγεθος είναι συνήθως ασφαλισμένες. Ανασφάλιστο είναι το μεγαλύτερο μέρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και εκεί αναμένεται σε βάθος χρόνου να υπάρξει κάποιο πλαίσιο που θα παρέχει σε ένα βαθμό προστασία από τις οικονομικές συνέπειες ακραίων φυσικών γεγονότων.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα καταγραφής δεδομένων για φυσικές καταστροφές και ασφαλισμένες ζημιές που δημιούργησε η (ΕΑΕΕ, NatCat Monitor, μέσα στη δεκαετία 2014-2023 σημειώθηκαν 32 περιστατικά φυσικών καταστροφών με σημαντική οικονομική ζημία. Από αυτά προέκυψαν συνολικά 8.635 ζημιές – στις ασφαλισμένες μόνο επιχειρήσεις- με ποσό απαίτησης 557,1 εκατ. και μέση ζημία 64.515 ευρώ. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η συνολική ζημία ξεπερνά τα 2 δις ευρώ, με περίπου το 1,5 δις ευρώ ή και παραπάνω να αφορούν ανασφάλιστες απώλειες.
Για το μεγάλο «κενό» στην προστασία από φυσικές καταστροφές στο σχεδιασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είναι και η κατάθεση πρότασης σχετικά με τη σύμπραξη κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης για να ενισχυθεί η προστασία των ιδιωτών. Σχετική αναφορά είχε κάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Α. Σαρρηγεωργίου, σε εκδήλωση της ένωσης, επισημαίνοντας ότι « στο πεδίο των ακραίων φαινομένων ετοιμάζεται σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα αντασφάλισης ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων με τη συνδρομή τόσο της πολιτείας όσο και του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Το εν λόγω σχέδιο η ΕΑΕΕ θα προτείνει στην κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει μεγάλο δίχτυ προστασίας για τους πολίτες σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.»