Iσχυρές αντοχές παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, επιδεικνύουν οι κορυφαίου το κλάδου των ιδιωτικών κλινικών, γεγονός το οποίο αποτελεί και βασικό τεκμήριο για την επενδυτική φρενίτιδα η οποία χαρακτηρίζει τον εν λόγω κλάδο. Όπως διαπιστώνεται από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τριών κορυφαίων εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο ομίλων ιδιωτικής υγείας, το 2018 σημειώνεται αύξηση στα βασικά οικονομικά μεγέθη και σημαντική αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων από clawback και rebate.
Με βάση λοιπόν τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών υγείας (Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών και Υγεία) που δημοσιεύτηκαν για το Α’ εξάμηνο του 2018, ο συνολικό κύκλος εργασιών διαμορφώνεται στα 262 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Βέβαια η μείωση αποδίδεται αποκλειστικά στο ότι το Ιασώ δεν εμπεριέχει πλέον τη δραστηριότητα του Ιασώ General το οποίο ανήκει πλέον στο Metropolitan.
Η επίτευξη του εν λόγω μεγέθους που οδηγεί στην εκτίμηση ότι στο τέλος της χρονιάς οι 3 όμιλοι θα πετύχουν περίπου μισό δισ. ευρώ κύκλο εργασιών θεωρείται μια σημαντική επίδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με νέα rebate και clawback της τάξης των 16 εκατ. ευρώ. Όμως οι επιβαρύνσεις αυτές είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι όταν είχαν διαμορφωθεί στα 25 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση (για όλο το 2017) στα 60 εκατ. ευρώ. Γενικότερα διαπιστώνεται μια σημαντική αποκλιμάκωση στο «μέτωπο» των επιβαρύνσεων λόγω του εξορθολογισμού που υπάρχει όσον αφορά στις υποβολές και τα κόστη προς τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης κατά την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά αποτελέσματα, κινήθηκαν ανοδικά φτανοντας τα 21,1 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά αυξήθηκαν στα 11,75 εκατ. ευρώ συνολικά έναντι κερδών 6,47 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τα συνολικά μεγέθη απουσιάζει ο 4ος μεγάλος παίχτης του κλάδου, η επίσης εισηγμένη Euromedica η οποία μέσα στο 2017 σημείωνε σημαντική μείωση ζημιών, ευνοώντας έτσι το συνολικό αποτέλεσμα. Ο όμιλος βρίσκεται σε φάση επιχειρηματικής αλλά και διοικητικής αναδιάρθρωση. Παρόλ’ αυτά και μόνο τα μεγέθη των 3 άλλων ομίλων είναι ενδεικτικά της τάσης καθώς αποτελούν το 35% της αγοράς ιδιωτικής υγείας.
Οφειλές
Με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς αυτές τις επιχειρήσεις, αν και υπάρχει μια σχετική σταθερότητα πλέον στις αποπληρωμές, ενώ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η έλλειψη ρευστότητας. Συνολικά οι απαιτήσεις των εταιρειών από πελάτες αυξήθηκαν στα περίπου 222 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Παράλληλα οι ίδιες εταιρείες επιβαρύνονται με συνολικά δάνεια που προσεγγίζουν τα 369 εκατ. ευρώ, όταν τα διαθέσιμα κεφάλαια στα ταμεία τους είναι μόλις 25,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι τα δάνεια σημειώνουν σημαντική αποκλιμάκωσης (περίπου 10%) και τα διαθέσιμα αύξηση λόγω της τόνωσης που υπήρχε στον κλάδο από Ιασώ και Υγεία που πούλησαν τις θυγατρικές Ιασώ General και Υγεία Τιράνων.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αγοράς, μπορεί να διαπιστώνεται μια καλή εικόνα για τους μεγάλους ομίλους, όμως συνολικά ο κλάδος «υποφέρει» από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρουν οι ενώσεις των κλινικών ο αριθμός όσων έκλεισαν κατά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλος, υπερβαίνει τις 35 κλινικές και πλέον ο αριθμός των ιδιωτικών κλινικών που είναι σε λειτουργία, εξαιρουμένων των ψυχιατρικών δεν υπερβαίνει σήμερα τις 100. Επίσης το 2018 είναι μια ακόμα χρονιά κατά την οποία οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες συνέχισαν τις προσπάθειες για μείωση του κόστους λειτουργίας μεταξύ των οποίων είναι ο περιορισμός των τιμών αποζημίωσης.
Παράλληλα έθεσαν σε εφαρμογή νέα προϊόντα τα οποία προβλέπουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερες απαλλαγές και μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων τους. Οι ασφαλισμένοι των εταιρειών αυτών αλλά και γενικά οι πολίτες έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα λόγω της κρίσης και συνεπώς το μίγμα που προκύπτει συνεχίζει να εμφανίζει δυσκολίες.
Συγκέντρωση
Σημειώνεται ακόμη ότι ο κλάδος θα επηρεαστεί από την διακοπή της λειτουργίας κάποιων μικρών κλινικών και ιδίως από την υλοποίηση των ανακοινώσεων περί συμφωνιών μεταβίβασης των μετοχών ή την εξαγορά κλινικών στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σε κάθε περίπτωση οι εξαγορές κάποιων κλινικών από την μια πλευρά και η διακοπή λειτουργίας κάποιων άλλων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος σταδιακά συρρικνώνεται και συγκεντρώνεται.
Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν συσχετιστούν με την υλοποίηση σεναρίων για αντίστοιχες παρεμβάσεις στον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι το project της Εθνικής Τράπεζας για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν προχώρησε σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις και θεωρούνταν σημαντικό για τις εξελίξεις στον κλάδο.
Αναφέρεται ακόμη ότι ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αποτελεί έναν προνομιακό τομέα επενδύσεων. Παρόλο που στα αρνητικά σημεία της συγκεκριμένης αγοράς εντοπίζονται ο υψηλός δανεισμός από Τράπεζες και οι σημαντικές επιβαρύνσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της μεθόδου clawback & rebate στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, τα στοιχεία αυτά, δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει ο συγκεκριμένος κλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας κατείχε την πέμπτη θέση στον τομέα Εξαγορών – Συγχωνεύσεων για το 2017, μετά τους κλάδους των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, της Ενέργειας, της Τεχνολογίας και της Βιομηχανίας.
Πηγή: Healthmag.gr