Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Κέρκυρας – στο πλαίσιο της στήλης “Ασφαλιστικό Οδοιπορικό” – παρουσιάζοντας την εικόνα που σχηματίσαμε για τον κλάδο υγείας στο Νησί όπως και για άλλα θέματα που προβληματίζουν τους Ασφαλιστές όπως η στρατολόγηση, οι μαύροι κωδικοί και ο ανταγωνισμός από εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων.
ρεπορτάζ του Νίκου Μωράκη
Στον κλάδο υγείας οι εταιρείες που «αντιπροσωπεύουν» την αγορά είναι αυτές που έχουν και agency. Τα γραφεία της Interamerican και της Εθνικής έχουν αντιστοίχως 15 και 20 ενεργούς ασφαλιστές, η Groupama 9 ενώ «ζωικούς» ασφαλιστές στο νησί έχουν και οι εταιρείες NN, MetLife, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΑΤΕ & Interlife. Μετά από διασταύρωση πληροφοριών μάθαμε επίσης ότι τη δεκαετία του ‘90 μέχρι και το 2003 η ΝΝ (πρώην ING) είχε πολύ έντονη παρουσία στο νησί με τεράστιο χαρτοφυλάκιο, πολλούς ασφαλιστές και παραγωγή κυρίως στα επενδυτικά προγράμματα. Ένα γραφείο που μετά την αποχώρηση του κ. Ρήγου (πρώην Διευθυντή της εταιρείας) άρχισε να χάνει έδαφος με τους ασφαλιστές του να βρίσκουν επαγγελματική στέγη σε άλλα γραφεία και Ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα το γραφείο της NN στο νησί έχει στο δυναμικό της 11 ενεργούς ασφαλιστές με 12 υποψήφιους νέους ασφαλιστές ενώ υπεύθυνος του γραφείου είναι ο κ. Καρανάσος. Ενδιαφέρον έχει επίσης και η αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε η Interamerican στο Νησί μετά από διάφορα ζητήματα που προέκυψαν με έναν από τους δύο διευθυντές της. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν τα δύο γραφεία να γίνουν ένα και ο κ. Βασιλάκης να αναλάβει τη νέα διεύθυνση.
Διαβάστε επίσης: Κέρκυρα: Αυτοκίνητο & Υγεία κρατάνε «ζωντανή» την Ασφαλιστική Αγορά
Σήμερα η Interamerican διατηρεί associated γραφείο με ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης των 760.000 ευρώ στον κλάδο Ζωής, 1.000.000 στους γενικούς κλάδους και 250.000 στα επενδυτικά προγράμματα. Όπως μας πληροφόρησε και ο ίδιος ο κ. Βασιλάκης η Εταιρεία έχει παρουσία σε ολόκληρο το νησί όπως και στους Παξούς όπου οι συνεργάτες της Εταιρείας Πατέρας και Υιός Μακρή διατηρούν γραφείο. Μάλιστα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Εταιρείας είναι η υπηρεσία Ιντεραμέρικαν Βοηθείας η οποία διαθέτει αεροπλάνο για την επείγουσα αερομεταφορά ασθενών σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα για την παροχή ιατρικής φροντίδας.
Υποδομές Υγείας
Η Κέρκυρα, ενώ διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα δημόσια Νοσοκομεία – από πλευράς εγκαταστάσεων – υποφέρει από υποστελέχωση προσωπικού. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει είναι ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του νοσοκομείου προβλέπει ότι για να λειτουργήσει πρέπει να καλυφθούν 148 θέσεις εργασίας (ιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό) αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο 54 εργαζόμενοι με τη μονάδα τεχνικού νεφρού και την παιδιατρική κλινική να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, όπως επίσης και το μαγνητικό τομογράφο. Σαν αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης οι κάτοικοι έχουν στρέψει τις ελπίδες τους στην αναζήτηση ιδιωτικών προγραμμάτων Υγείας με σκοπό να μπορούν να επισκεφτούν ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία εκτός όμως του νησιού τους.
Όπως μας πληροφόρησαν, σχέδια για ιδιωτικό νοσοκομείο είχαν γίνει στο παρελθόν όπως και εργασίες προς την υλοποίησή του, όμως για άγνωστους λόγους το εγχείρημα σταμάτησε και το νοσοκομείο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Διαγνωστικά κέντρα όπως και κλινικές υπάρχουν στο Νησί με αρκετές από αυτές να έχουν υπογράψει σύμβαση είτε απευθείας με τις ασφαλιστικές εταιρείες είτε μέσω Βιοϊατρικής και Affidea για την εξυπηρέτηση των Ασφαλισμένων.
Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία: Στο 1,2% η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο χώρο της Υγείας
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι λόγω των διαφορετικών επιρροών που είχε η Κέρκυρα, ότι και η ασφαλιστική συνείδηση στο νησί θα ήταν επηρεασμένη από αυτή των κατοίκων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ότι οι Κερκυραίοι θα είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα πρόληψης και αποταμίευσης. Δυστυχώς από το ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε τις ημερομηνίες 28, 29 & 30 Αυγούστου κάτι τέτοιο δεν το εντοπίσαμε.
Στρατολόγηση, Εναλλακτικά Κανάλια Διανομής, Μαύροι Κωδικοί
Μια από τις ερωτήσεις που κάναμε στους ασφαλιστές ήταν γιατί οι νέοι δεν επιλέγουν το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή. Οι απαντήσεις που λάβαμε πολλές αλλά μόνο μια μας έκανε να προβληματιστούμε. Οι νέοι, μας είπαν, προτιμούν να δουλεύουν στο χώρο της εστίασης. Σε μπαρ, κλαμπ, καφετέριες και ξενοδοχεία. Εκεί τα χρήματα είναι καλά και ας είναι εποχιακά. Γνωρίζουν κόσμο, βρίσκονται συνέχεια σε ένα μοντέρνο, επιφανειακά ωραίο περιβάλλον και κάνουν τα σχέδιά τους για το δικό τους μαγαζί όταν «μεγαλώσουν». Τα επιχειρήματα για να τους πείσουμε να διαλέξουν μια διαφορετική καριέρα, αυτή του επαγγελματία Ασφαλιστή, δύσκολα πιάνουν τόπο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε θέματα στρατολόγησης. Μια ενδιαφέρουσα στρατηγική στρατολόγησης ακούσαμε από τον συντονιστή γραφείου της Groupama, κ. Παγκράτη. Ο κ. Παγκράτης έχει επιλέξει να προσεγγίζει τους ίδιους τους ασφαλισμένους του προκειμένου να στρατολογήσει ασφαλιστές. Μια στρατηγική που λειτουργεί για τον ίδιο και φέρνει αποτελέσματα.
Σχετικά με τα εναλλακτικά κανάλια διανομής οι Ασφαλιστές της Κέρκυρας δεν φάνηκαν να προβληματίζονται όσον αφορά τις Online/direct πωλήσεις. Ο κόσμος μάς είπαν θέλει τον ασφαλιστή του. Μας πληροφόρησαν επίσης ότι μέσω δύο τοπικών site, του sindetiras.gr και του corfuland.gr μπορούν και έχουν διαδικτυακή παρουσία. «Είναι site που χρησιμοποιούν οι Κερκυραίοι για τις ανάγκες τους, οπότε η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική» μας δήλωσε γνωστός πράκτορας.
Η ίδια αντιμετώπιση σχετικά με τα εναλλακτικά κανάλια διανομής δεν υπάρχει όμως και με τις τράπεζες. Οι πλειονότητα των Ασφαλιστών που ρωτήσαμε μας είπαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που έχουμε ακούσει από ασφαλιστές σε άλλους νομούς. Για μπλοκ επιταγών που δεν εκδίδονται αν δεν ασφαλίσουν την υγεία τους/το αυτοκίνητό τους στην τράπεζα, για ασφάλειες κατοικίας σε στεγαστικά δάνεια που απαιτούν να ασφαλιστούν μόνο μέσω τράπεζας και για αθέμιτες πρακτικές στον γκισέ των υποκαταστημάτων που βλάπτουν στο σύνολό τους την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
«Φοβηθήκαμε όταν βγήκε η ανακοίνωση για τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα πως οι τράπεζες, θα εκμεταλλευόντουσαν την πληρωμή του προστίμου (μόνο μέσω τράπεζας) για να “τσιμπήσουν” τους ανασφάλιστους και να τους ασφαλίσουν επιτόπου» μας δήλωσε ασφαλιστής του Νησιού που διατηρεί για τρίτη γενιά ασφαλιστικό γραφείο στην πόλη της Κέρκυρας.
Όσον αφορά τους μαύρους κωδικούς αντιμετωπίσαμε μια ασυνήθιστη «Ομερτά» για τη δράση τους. «Ναι υπάρχουν αλλά δεν είναι πολλοί» μας είπαν μερικοί, «συνήθως τους συναντάς στο καφενείο ή στα συνεργεία αυτοκινήτων» μας είπαν κάποιοι άλλοι, ενώ στο παρελθόν κάποιοι έκαναν λόγο για περιπτερά στο κέντρο της Κέρκυρας που πουλούσε και ασφάλειες.
Συμπέρασμα
Γενικά οι κλάδοι με τους οποίους «δουλεύουν» οι ασφαλιστές στο Νησί είναι δύο. Αυτοκίνητο και Υγεία. Υποδεέστεροι αυτών είναι ο κλάδος Πυρός για τις κατοικίες και τις ξενοδοχειακές μονάδες, οι αστικές ευθύνες και μερικά επενδυτικά προγράμματα. Σύλλογος Ασφαλιστών στην Κέρκυρα δεν υπάρχει και οι περισσότερες ενέργειες υποστήριξης του επαγγέλματος γίνονται μόνο μέσα από το τοπικό επιμελητήριο. Σε γενικές γραμμές γνωρίσαμε μια ακόμη ασφαλιστική κοινωνία της αγοράς η οποία συντηρείται από πολλούς πράκτορες/ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν το αυτοκίνητο και 2-3 μεγάλα agency εταιρειών που δουλεύουν ζωή, υγεία, επενδύσεις. Ο κόσμος επισκέπτεται τα γραφεία των ασφαλιστών για να πληρώσει τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστές προσεγγίζουν ενδιαφερόμενους είτε μέσω γνωστών είτε με το παραδοσιακό door to door και τα γραφεία συντηρούνται στο χρόνο «χτίζοντας» όνομα εμπιστοσύνης στην πόλη που συνήθως κληρονομείται από πατέρα σε υιό.