Πόσο πράσινο είναι το πεδίο των Συγχωνεύσεων & των Εξαγωγών (M&A), όπως αυτό διαμορφώνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών;
Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Δελεβέγκος, ο Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, και η Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αξιοποιούν συγχωνεύσεις και εξαγορές για να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία και να πλοηγηθούν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Mergers & Acquisitions Summit» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο κ. Χανής αναφέρθηκε συνοπτικά σε 3 σημαντικά M&A deals τα οποία έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ. Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική M&A δραστηριότητα του ομίλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν και δεν αναμένεται κάποιο deal μέχρι το τέλος του έτους, σίγουρα θα εμφανιστούν σχετικές ευκαιρίες μέσα στα επόμενα χρόνια. Μίλησε εκτενώς για τα δύο βασικά πεδία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί μια βιομηχανία τσιμέντου για να μειώσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον: την πρώτη ύλη και την παραγωγική διαδικασία. Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις στις οποίες έχει προβεί ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασής του. «Όλα αυτά τα μέτρα πρασινίζουν την παραγωγή μας και πλέον παράγουμε ένα πιο πράσινο τσιμέντο, το οποίο όπως πρέπει να φτάσει στον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Αντωνακάκη μίλησε για το «green M&A» ως ένα πεδίο που βοηθά σημαντικά στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιρειών, αναφερόμενη στην επιτακτικότητα της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. «Σίγουρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τις επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν, μέσα από το M&A και μέσα από το green M&A». Μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, καθώς η συνδρομή του είναι καθοριστική για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια που κάνουν την πράσινη μετάβαση πραγματικότητα. Αναφέρθηκε, τέλος, στον κομβικό ρόλο που διατελούν στο πεδίο αυτό οι κεντρικές τράπεζες, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος στην ελληνική αγορά.