Του Γιάννη Ρούντου* (Πηγή: epixeiro.gr)
Αποδελτιώνω από το ESG & CLIMATE NEWS Letter (24.1.25, Tim Mohin, Global Sustainability Leader) τις επισημάνσεις που σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη Εγ-Κλιματική υπονόμευση, από τη νέα Κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, της ύστατης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής-Κρίσης και τη σωτηρία του Πλανήτη. Οι νέες εκτελεστικές εντολές και ανακλήσεις:
- Εξαίρεση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού (η Συμφωνία εδώ: https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement).
- Επιστροφή 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαίων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.
- Τερματισμός της παύσης των αδειών εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
- Κατάργηση των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα.
- Αποκλεισμός νέων μισθώσεων και αδειών για υπεράκτια αιολική ενέργεια.
- Ανοιχτή δημόσια γη για εκμετάλλευση φυσικών πόρων.
- Κήρυξη εθνικής έκτακτης ανάγκης για την προώθηση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Υποσημειώνω ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής του Πλανήτη με 5.970 εκατ. τόνους ισοδυνάμου CO2 (11%του παγκοσμίου συνόλου), μετά τη μακράν πρώτη Κίνα (16.000 εκατ. τόνοι – 30%), με την πλειοψηφία των ρύπων να αφορά στους τομείς ενέργειας (έρευνα για το 2023 και γράφημα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ομάδα Γ. Μανιάτη https://www.kathimerini.gr/visual/infographics/563334382/klimatiki-krisi-kai-energeia-o-epimonos-rypantis-toy-planiti/). Βέβαια, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση οι ΗΠΑ έδειξαν κάποιον χαρακτήρα με μέτρα που είχαν ως συνέπεια μικρή μείωση του ποσοστού τους στη ρύπανση.
Η ανταγωνιστική, καταστροφικά ρυπογόνος δραστηριότητα ΗΠΑ – Κίνας στον ανοικτό και με κάθε τρόπο εξελισσόμενο, ανελέητο οικονομικό πόλεμο μεταξύ τους, προοιωνίζεται τα χειρότερα για το κλίμα.
Στην εξίσωση του οικονομικού πολέμου με αιχμή την ενέργεια, δέχεται πλέον ευθέως απειλές μέτρων εκ δυσμών και η εγκρατής ΕΕ, που παρά τις αργές αντιδράσεις και εσωτερικές αντιφάσεις της, αντιστέκεται στη ρύπανση με συντεταγμένες πράσινες πολιτικές που έχουν αποφέρει την υψηλότερη παγκόσμια μείωση εκπομπών (-7,5%) κατά το διάστημα 2022-2023, αντίθετα από την αυξητική σφήνα της “αναδυόμενης” οικονομικά (και πληθυσμιακά αυξανόμενης με κατανάλωση ρυπογόνων πόρων…) Ινδίας (+6,1%), που είναι μεγαλύτερη και από αυτήν της Κίνας (+5,2%).
Φαίνεται δρόμος χωρίς επιστροφή… Ο Θεός ας βάλει το χέρι το χέρι του διότι οι άνθρωποι, με τους ηγέτες που αναδεικνύουν και τα κοντόφθαλμα, συγκρουσιακά “μεγάλα συμφέροντα” που προωθούνται υπό συνθήκες καθεστωτικής ολιγαρχίας
μάλιστα κατ’ επίφαση “δημοκρατικές”, βάζουν το χέρι τους μόνον για να βγάλουν τα μάτια τους.
(*) Ο Γιάννης Ρούντος διετέλεσε στέλεχος επί 40ετία στην επιχειρηματική κοινότητα σε θέσεις διευθυντικής ευθύνης, με αξιοσημείωτο διοικητικό και δημιουργικό έργο στους τομείς για τις Εταιρικές Υποθέσεις, την Επικοινωνία & Δημόσια Εικόνα και την Εταιρική Ευθύνη & Βιώσιμη Ανάπτυξη (1994-2021 στην Interamerican). Μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής διαδρομής του δραστηριοποιείται σε θέματα για τον Πολιτισμό και τη Βιωσιμότητα.