Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε χθες η ανακοίνωση 372 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, αριθμός ρεκόρ για την Ελληνική πραγματικότητα.
Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι κατά περίπου 80 νέα κρούσματα μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ, τα 293 που είχαν ανακοινωθεί την 26η Αυγούστου. Πάντως οι επιστήμονες αφενός τονίζουν ότι ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη, αφετέρου θεωρούν θετικό το γεγονός ότι το 44% των νέων κρουσμάτων συνδέονται με συγκεκριμένες εστίες έξαρσης της επιδημίας.
Συγκεκριμένα τα 114 νέα κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Π.Ε. Πέλλας, 29 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.
Το γεγονός αυτό δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών στον εντοπισμό της πηγής των νέων μολύνσεων. Όπως σημειώνουν κύκλοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το να περιχαρακώσουμε τις εστίες προέλευσης των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα θετικό διότι έτσι μπορεί να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωσή του.
Όμως την ίδια ώρα αυτό δε σημαίνει ότι επειδή ο ιός περιχαρακώθηκε, δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του έδωσε εντολή στους διοικητές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Τσαλικάκη, να θέσουν τα νοσοκομεία των νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να ενταθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Πάντως τον τελευταίο μήνα εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα σε επιχειρήσεις, κάτι που προβληματίζει για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε επιχειρήσεις όπου έτσι κι αλλιώς ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα προσωπικής υγιεινής.
Επίσης μια άλλη παράμετρος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και οι κοινωνίες που αυτά εμφανίζονται. Μπορεί τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με covid, αλλά αρκούν ελάχιστα από αυτά να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα ευπαθών ομάδων.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε αθρόες συρροές νέων κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ανοίγουν τα σχολεία.
Όλα αυτά ζυγίζονται στην ανά διήμερο διάσκεψη των επιδημιολόγων. Η αύξηση των κρουσμάτων με την ήπια αύξηση των διασωληνώσεων και θανάτων δεν είναι στοιχεία απαρατήρητα. ήδη οι θάνατοι έφτασαν στους 297 και μάλιστα το 1/3 αυτών σε μια περίοδο που εννοείται ως περίοδος που η επιδημία κορονοϊού ελέγχεται. Την ίδια ώρα οι διασωληνώσεις φτάνουν τις 50 και επίσης οι κλίνες covid αρχίζουν να καλύπτονται πιο γρήγορα.
Πέρα όμως από τις συρροές, η εξάπλωση του ιού στη χώρα συνεχίζεται… δυναμικά. Χθες εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε 25 περιοχές. Η Αττική πρωτοστατεί και πάλι με πάνω από 100 νέα κρούσματα τα οποία να θεωρούνται ότι δε διασυνδέονται με ταξίδι ή κάποιο άλλο γνωστό κρούσμα.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 372, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Επίσης οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 297 θάνατοι. Οι 110 (37.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 49 (75.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.