Για μη τήρηση του πρωτοκόλλου σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού» που διενεργήθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, έκανε λόγο χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε μια περίοδο όπου 1 στα 4 τεστ που διενεργείται, γίνεται σε ιδιωτικό εργαστήριο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές.
Όπως σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αυτό που συνέβη με το Mein Schiff 6 προβλημάτισε τις υγειονομικές αρχές. «Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός με βάση τα πρωτόκολλα. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρωτόκολλο που ακολουθείται από τα εργαστήρια σε σχέση με τη θετικότητα ενός δείγματος, δεν ακολουθήθηκε και είναι κάτι το οποίο το ερευνούμε. Από εκεί και πέρα όμως, ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε, οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν όπως πρέπει και ήμασταν σε θέση από την πρώτη στιγμή να έχουμε εικόνα για το πού πάμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε.
Νομίζω ότι η λήξη του συναγερμού έρχεται να αποδείξει ότι και στο κομμάτι των τεστ υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που μας εξασφαλίζουν να μπορούμε να ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση κάθε δείγμα και κάθε αποτέλεσμα από όποιο εργαστήριο και αν έρχεται» ανέφερε ο υφυπουργός.
H διενέργεια αξιόπιστων τεστ έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των ταχέων ελέγχων. Πάντως όπως ανέφερε χθες ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τα εν λόγω τεστ χρησιμοποιούνται στις δράσεις παρέμβασης του ΕΟΔΥ με επιδημιολογικούς ελέγχους, σε γειτονιές της Αττικής, με σκοπό την πιο γρήγορη περιχαράκωση της επιδημίας. Μάλιστα χθες, στη δράση του ΕΟΔΥ στην Κουμουνδούρου, σε 574 ελέγχους βρέθηκαν 23 θετικά, 6 Έλληνες και 17 αλλοδαποί.
Να αναφέρουμε ότι στην ίδια γραμμή φαίνεται ότι κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπου χθες ανακοίνωσε τη διασφάλιση 120 εκατομμυρίων ταχέων τεστ, τα οποία θα διατεθούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με σκοπό την ταχεία περιχαράκωση της επιδημίας.
«Το προφίλ αξιοπιστίας σε όσα τεστ από αυτά θεωρούνται αξιόπιστα, είναι ότι έχουν μεγάλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, τα θετικά αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια. Σχετικά με την ευαισθησία τους, όταν συγκρίνονται με τα μοριακά, φαίνεται ότι υστερούν περίπου σε ποσοστό 5%-8%. Η πλειοψηφία ωστόσο αυτών που υστερούν, που έχουν διαφορές, φαίνεται ότι αποτελούν παλιές ή και μη μεταδοτικές φορίες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να εκτελούνται και να ερμηνεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό».
Πηγή: Healthmag.gr