Με τον κορωνοϊό να θεωρείται πλέον επίσημα και πανδημία από τον ΠΟΥ και τους ειδικούς επιστήμονες να αναμένουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εγείρεται το ζήτημα τι γίνεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει.
της Βίκυς Γερασίμου
Υπάρχουν ιδιωτικά θεραπευτήρια που κάνουν εξετάσεις για τον ιό με κόστος που φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ. Ωστόσο εν προκειμένω- και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα – επειδή ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο το ασφαλιστήριο υγείας δεν παρέχουν πρόσβαση σε ύποπτα κρούσματα σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς δεν είναι κέντρα αναφοράς. Το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι όσοι είναι ύποπτα κρούσματα να παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτός των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να μη διασπείρουν τον ιό και να μεταφερθούν σε κέντρο αναφοράς, ένα δηλαδή από τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν οριστεί, προκειμένου να εξεταστεί.
Στα εν λόγω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αυτά είναι: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο». Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, ΓΝ Λαμίας. Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
Ταυτόχρονα τίθεται και άλλο ένα ζήτημα. Οι μισές εταιρείες της ασφαλιστικής αγοράς έχουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας τους σαν εξαίρεση την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να συμβουλευτούν τους ασφαλιστές τους ή να ανατρέξουν στα συμβόλαια τους για να ενημερωθούν ώστε σε περίπτωση που αλλάξει το σύστημα διαχείρισης περιστατικών να ξέρουν ότι τους καλύπτει το συμβόλαιο.