Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που παρέχουν σήμερα καθολική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, με χρηματοδότηση από το κράτος και την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
Αναδημοσίευση από το Ασφαλιστικό Marketing, Τεύχος 87
Όμως αυτό το δίχτυ προστασίας δεν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο των αναγκών, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των δαπανών υγείας να βγαίνει από την τσέπη των πολιτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν απευθείας τα νοικοκυριά για υγειονομική περίθαλψη, είναι ιδιαίτερα υψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις κυριότερες ανησυχίες των Ελλήνων, όπως αποτυπώνεται σε σχετικές έρευνες, αφορά τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν οικονομικά σε μια απρόβλεπτη ιατρική ανάγκη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν απευθείας το 36% των υγειονομικών δαπανών. Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτών των πληρωμών (33%) αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, όπου τα ποσά είναι υψηλότερα, σε σύγκριση με άλλες υγειονομικές δαπάνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 10%. Το βάρος αυτών των δαπανών είναι συχνά μεγαλύτερο από τις δυνατότητες των νοικοκυριών. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νοσηλείας, πολλές είναι οι οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα, ή δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν άλλες βασικές τους ανάγκες…