Ένα νέο «μείγμα» κοινωνικής πολιτικής επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Την ίδια στιγμή που ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει περικοπές 3 δισ. ευρώ από φέτος σε ασφαλιστικές παροχές (δηλ. συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα) μέχρι και το 2019, η κυβέρνηση υπόσχεται αμιγώς κρατικές επιχορηγήσεις 1,6 δισ. ευρώ σε οικονομικά αδύναμα στρώματα.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση πετσοκόβει παροχές που προκύπτουν κατά 50% από καταβολές εισφορών από τους ασφαλισμένους για να ενισχύσει τις παροχές που προκύπτουν κατά 100% από φορολογικά έσοδα.
Οι νέες κρατικές προνοιακές επιχορηγήσεις αυτές θα γίνουν μέσω της εισαγωγής δύο νέων σχημάτων:
- Του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- του Κοινωνικού Εισοδήματος (στα πρότυπα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος).
Οι επιχορηγήσεις που θα δοθούν μέσω αυτών των κυοφορούμενων σχηματισμών το 2016-2017 θα έλθουν να προστεθούν πάνω σε εκείνες που ήδη δίδονται μέσω των ήδη υπαρχόντων κρατικών επιχορηγούμενων κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρικών, οικογενειακών, θέρμανσης, προνοιακών που δίδονται από τους δήμους).
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να σχεδιάζει να αυξήσει κατά 1,6 δισ., ευρώ την κρατική δαπάνη για τα κοινωνικά επιδόματα, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα απέναντι στους θεσμούς ότι η σχετική δαπάνη είναι υποδιπλάσια σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.
Εξάλλου, τα προνοιακά επιδόματα δεν έχουν συμπεριληφθεί σε εκείνες τις δημόσιες δαπάνες οι οποίες θα πέσουν «θύματα» του δημοσιονομικού «αυτόματου κόφτη», δίνοντας στην κυβέρνηση ένα δεύτερο βασικό επιχείρημα όχι μόνο για τη διάσωση τους αλλά και την αύξηση.
Εκείνο για το οποίο δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση επιχείρημα είναι το αν όχι μόνο τα ήδη υπάρχοντα, αλλά και τα νέα «δίχτυα» κοινωνικής ασφάλειας είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες μιας κοινωνίας που:
- εδώ και 3-4 χρόνια η ανεργία βρίσκεται στο 24-26% και τα κονδύλια για την ενίσχυση της απασχόλησης τελειώνουν τ΄ αργότερα στις αρχές του 2017.
- ετοιμάζεται να δεχτεί ένα πακέτο μέτρων λιτότητας κοντά στα 10 δισ. ευρώ αρχής γενομένης από φέτος, γεγονός που θα σπρώξει προς τα κάτω τα εισοδήματα του συνόλου σχεδόν των πολιτών