Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 σε κάθε ελληνική τράπεζα που θα δεχθεί τη στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπει Επίτροπος από ξένους ελεγκτικούς οίκους. Θα έχει δικαίωμα “βέτο” σε όλα τα κρίσιμα θέματα και θα επιβλέπει τις δαπάνες και τις χορηγήσεις των τραπεζών. Θα έχουν λόγο και για τις θυγατρικές των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων στα Βαλκάνια αλλά και για την ίδια την αναγκαιότητα ύπαρξής τους…..
Για τραπεζικά στελέχη η έλευση του επιτρόπου σημαίνει το τέλος της ροής του τραπεζικού χρήματος σε «ημέτερους» μετά από πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις. Οι επίτροποι θα έχουν λόγο όχι μόνο για τα νέα δάνεια αλλά θα ελέγχουν και όσα έχουν ήδη ληφθεί από επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ, πολιτικά κόμματα ή μετόχους, εργαζόμενους και τραπεζικά στελέχη.
Ο όρος για την είσοδο επιτρόπων αναμένεται ότι θα προβλέπεται ρητά στο νέο Μνημόνιο. Θα έχουν λόγο και για ζητήματα διαχείρισης αλλά και τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο του μνημονίου δεν θα γίνεται λόγος για την εθνικότητα των ελεγκτών αλλά μόνο για το ότι θα πρέπει να έιναι «διεθνούς κύρους» Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά επιτακτικά να μην είναι ελληνικής υπηκοότητας.
Αναλυτικότερα, οι επίτροποι σύμφωνα με πληροφορίες:
* Θα έχουν λόγο για τις χορηγήσεις προς τα πολιτικά κόμματα και θα προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των δανείων που έχουν δοθεί σε υπαλλήλους, μετόχους, διευθυντές και στελέχη ή συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης έχει τεθεί ως όρος ο ρυθμός των χορηγήσεων προς τις παραπάνω κατηγορίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων της τράπεζας.
* Θα προβούν επίσης σε έλεγχο όλων των χορηγήσεων προς Νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου και σε ΔΕΚΟ. Θα τσεκάρουν ακόμη και την πολιτική ρυθμίσεων και διαγραφών όλων των δανείων που συνάφθηκαν στο παρελθόν.
* Σε διαχειριστικό επίπεδο θα προχωρήσουν σε αυστηρό έλεγχο των διαφημιστικών εξόδων αλλά και του κόστους διοίκησης, αλλά και σε επανακαθορισμό των αμοιβών των διοικητικών στελεχών.
* Θα προωθήσουν επίσης την επανασύσταση των επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνου και Κανονιστικής Συμμόρφωσης.
* Προωθείται επίσης και η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των ονομάτων των μετόχων που ελέγχουν ποσοστό τουλάχιστον 1% του μετοχικού κεφαλαίου και ο πλήρης διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
* Η πιστωτική πολιτική της κάθε τράπεζας θα διαμορφώνεται σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το πολύ έως το τέλος Μαρτίου (τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση της Εποπτείας). Θα υπάρξει μηχανισμός αυστηρής παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου με έμφαση στο κατά πόσο η πολιτική χορηγήσεων εναρμονίζεται με το κόστος άντλησης ρευστότητας.