Το μέτρο της φορολογικής ενημερότητας στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές θα οδηγήσει στην αναγκαστική “φυγή” πολλών καλών επαγγελματιών από την ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό επισημαίνει ο κ. Λάμπρος Αποστολιώτης πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας Ελλάδος του MDRT. Οι επαγγελματίες του κλάδου αν και δηλώνουν το 100% του εισοδήματος τους υφίστανται υπερφορολόγηση για την οποία δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξει.
Ποια είναι η εικόνα σας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα;
Τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα η ασφαλιστική διαμεσολάβηση μέσα από μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της θα ισορροπήσει και θα προοδεύσει. Είναι απαραίτητο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να συνεννοηθούν και να συναινέσουν σε ένα κοινά αποδεκτό νομοθετικό πλαίσιο.
Η ασφαλιστική και φορολογική πολιτική που ακολουθείται τι επιπτώσεις θα έχει στον κλάδο; Πιστεύετε ότι οι διαμεσολαβητές με δεδομένο ότι δηλώνουν το 100% του εισοδήματος τους θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά;
Άλλη μία πονεμένη ιστορία είναι το φορολογικό status που διέπει τον κλάδο. Αντιμετωπιζόμαστε όπως όλοι οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θεωρώ ότι η διόρθωση του προβλήματος είναι απλή και πολύ εύκολα εφαρμόσιμη. Απλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση να λυθεί. Όλοι οι κυβερνώντες έχουν αντιληφθεί το βάσιμο του προβλήματος αλλά ποτέ δεν προχώρησαν σε λύσεις. Η λύση του προβλήματος είναι απλοί, διαφανείς γρήγοροι και εφαρμόσιμοι κανόνες.
Ποια είναι η άποψη σας για την φορολογική ενημερότητα; Πρέπει να ζητηθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες;
Πάλι πρέπει να επισημάνω ότι δυστυχώς ο κλάδος είναι υπερκορεσμένος από διαφόρους νόμους και κανόνες, όλη αυτή η διαδικασία το μόνο που θα επιφέρει είναι την έξοδο από το επάγγελμα καταξιωμένων επαγγελματιών. Η εφαρμογή της φορολογικής ενημερότητας ίσως αποδομήσει πλήρως τον κλάδο, ιδιαίτερα αυτή την οικονομική περίοδο.
Κύριε Αποστολιώτη, για ποιους λόγους ένας νέος με γνώσεις και ικανότητες να ασχοληθεί με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση; Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να του προσφέρει για να δοκιμάσει να χτίσει το επαγγελματικό του μέλλον στις ασφαλίσεις;
– Λόγω των παραπάνω πιστεύω ότι θα παραμείνουν στο επάγγελμα οι πολύ καλοί και οι πολύ καλά εκπαιδευμένοι.
– Ο όγκος δραστηριότητας θα αυξηθεί λόγω των αλλαγών που επέρχονται στην συνείδηση των πολιτών και στις καταναλωτικές συνήθειες περί ασφάλισης.
– Οι δυνατοί, οι νέοι και οι καλά εκπαιδευμένοι έχουν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην ασφαλιστική βιομηχανία.
– Υπάρχει μέλλον για τους νέους διαμεσολαβητές που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στο επάγγελμα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.