Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας σχετικά με την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Ηρακλείου παρουσιάζοντας την εικόνα που σχηματίσαμε για τους γενικούς κλάδους πλην του κλάδου αυτοκινήτου (στο οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο).
του Νίκου Μωράκη
Γενικοί Κλάδοι
Εδώ τα πράγματα είναι πάνω κάτω τα ίδια με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα πυρός – κυρίως αυτά που είναι συνδεδεμένα με δάνεια στις τράπεζες – ενώ σε πολύ τουριστικές περιοχές, όπως ο Άγιος Νικόλαος, στο νομό Λασιθίου, υπάρχει αυξημένη ζήτηση αστικής ευθύνης για τα ξενοδοχεία. Μια κάλυψη που όπως μας είπε ασφαλιστικός σύμβουλος της περιοχής, τους τα ζητάνε τα ταξιδιωτικά γραφεία. Γραφεία που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν διστάζουν να ζητήσουν αποζημιώσεις από τα ξενοδοχεία με τον παραμικρό τραυματισμό του πελάτη τους. Κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως οργανωμένο.
Οι γενικές ασφαλίσεις -πλην του αυτοκινήτου- αποτελούν το 15% της παραγωγής ασφαλίστρων στο νομό Ηρακλείου.
Ζήτηση παρουσιάζεται επίσης και στην ασφάλιση σκαφών μικρών ή μεγάλων με τους πράκτορες να επιλέγουν στην πλειονότητά τους την Blue Aigaion για να τα ασφαλίσουν καθώς σε μεγάλα σκάφη καμία εταιρεία δεν δίνει περισσότερα από 500.000 ευρώ για την αστική ευθύνη που ορίζει ο νόμος παρά μόνο τα Lloyds.
Αντιθέτως ενδιαφέρον για αστικές ευθύνες δεν υπάρχει. Από ότι μας πληροφόρησαν η ασφαλιστική συνείδηση των κατοίκων του Ηρακλείου έχει βελτιωθεί αλλά όχι στο σημείο να καταλαβαίνουν την αξία αυτών των συμβολαίων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητράκη, Διευθυντή του γραφείου πωλήσεων της Interamerican στο Ηράκλειο, υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον για αστική ευθύνη αλλά περισσότερο από το σύλλογο κυνηγών οι οποίοι από το νόμο πρέπει να έχουν αστική ευθύνη. Μια κάλυψη που όπως μας πληροφόρησε τους την προσφέρει η Interamerican.
Στους γενικούς κλάδους μεγάλη παρουσία έχει και η μεσιτική Senatus η οποία ανταγωνίζεται τις τράπεζες αναλαμβάνοντας τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις κατοικιών βάσει του δανείου που έχει πάρει ο ιδιοκτήτης από την τράπεζα.
Σε αυτό το κομμάτι σύμφωνα με μαρτυρίες των ασφαλιστών οι τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή καθώς είτε θεμιτά είτε αθέμιτα πείθουν τον πελάτη να υπογράψει το συμβόλαιο πυρός του μέσω της μεσιτικής εταιρείας που διατηρούν.
Στην ίδια μοίρα βρήκαμε και όσους επαγγελματίες εντάσσονται στους λεγόμενους «μεγάλους πελάτες» οι οποίοι αν και έχουν προσωπικές επαφές με τοπικούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές πολλές φορές βρίσκονται στη δύσκολη θέση να προτιμήσουν τις υπηρεσίες που τους προσφέρει η τράπεζα καθώς έχουν δανειοδοτηθεί από αυτές. Μια κατάσταση την οποία καταγγέλλουν οι Ασφαλιστές του νομού Ηρακλείου καθώς βάσει νόμου ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει την ελεύθερη επιλογή να διαλέξει πού θα ασφαλίσει την περιουσία του ή την εταιρεία του.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την ασφαλιστική αγορά στο νομό Ηρακλείου, η βασική δραστηριότητα των πρακτόρων και συμβούλων εκτός agency είναι κατά 80% και 90% στο αυτοκίνητο και λιγότερο στους λοιπούς κλάδους και στον κλάδο ζωής. Μια εξέλιξη που δείχνει τόσο την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών αλλά και την προτεραιότητα που βάζουν οι ασφαλιστές που είναι περισσότερο στο υποχρεωτικό από το νόμο κλάδο αυτοκινήτου και λιγότερο στους συμπληρωματικούς προαιρετικούς κλάδους.
Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 παρουσιάζοντας τον κλάδο ζωής & υγείας έπειτα από επαφή που είχαμε με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται έντονα στο Νομό (ΑΤΕ, Εθνική, Interamerican, MetLife).