Η ιδιοκτησία ατομικών συμβολαίων ζωής βρίσκεται σε υψηλά… πεντηκονταετίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της LIMRA. Αυτό σημαίνει ότι 4 στα 10 νοικοκυριά είναι ανασφάλιστα, από την άποψη ότι αν, ο μη γένοιτο, αποδημούσε η κολώνα του σπιτιού, η οικογένεια προφανώς θα έπρεπε να βάλει χέρι στα έτοιμα, ειδικά σε μία περίοδο όπου τα έτοιμα, λόγω ύφεσης, έχουν μειωθεί σημαντικά.
Αυτό αποκάλυψε η έρευνα «Τάσεις στην Κατοχή Ασφάλειας Ζωής», η οποία διεξάγεται κάθε έξι χρόνια. Μόνο το 44% των Αμερικανών έχει ατομική ασφάλεια ζωής, ενώ το ποσοστό αυτών που δεν έχουν κανενός είδους ιδιωτική ασφάλεια αυξάνεται όλο και περισσότερο: αυτή τη στιγμή το 30% (35 εκατ. οικογένειες) των αμερικανικών νοικοκυριών είναι εντελώς ανασφάλιστα. Το 2004 το ποσοστό των τελείως ανασφάλιστων νοικοκυριών ήταν 22%. Σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 18, όπου και η ανάγκη για ασφάλεια ζωής των γονέων είναι σαφώς μεγαλύτερη, 11 εκατομμύρια οικογένειες δεν έχουν καθόλου κάλυψη.
Όπως επισημαίνεται και στην σχετική έκθεση της Limra, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κόσμος είναι κατά βάση μισθοσυντήρητος πλέον, και δεν υπάρχουν περιθώρια για διατήρηση ιδιωτικής ασφάλειας, παρότι στην ουσία είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περίπτωση ραγδαίων οικονομικών καταστροφών λόγω ατυχήματος, απώλειας εισοδήματος ή θανάτου!
Προτεραιότητες ωστόσο των αμερικανών πολιτών αυτή τη στιγμή είναι να ξεπληρώνουν χρέη και πέρα από τα λειτουργικά τους έξοδα, να φροντίζουν για τη σύνταξή τους, έδειξε η έρευνα της Limra.
Άσχετα με τα συμφέροντα που έχουμε σαν επαγγελματίες οφείλουμε να στηρίξουμε το σύστημα της δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα (και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου), όλοι έχουν πρόσβαση στην υγεία, ακόμη και οι άστεγοι. Έγιναν πολλοί αγώνες για να κατακτηθούν αντίστοιχα δικαιώματα και δεν πρέπει να πάνε στράφι, επειδή οι κυβερνώντες μας έχουν βαλθεί να ξεπουλήσουν όλη τη δημόσια περιουσία. Φαντάζεστε με το χάλι που υπάρχει σήμερα στα οικονομικά των μισθωτών και συνταξιούχων να ιδιωτικοποιούνταν και ο κλάδος της υγείας;