Τις οικονομικές επιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών σε 301 μεγάλες πόλεις – συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας – μέτρησαν για πρώτη φορά οι Lloyd’s στο City Risk Index.
Η έρευνα που αφορά στην περίοδο 2015-2025 και βασίζεται σε στοιχεία του Cambridge Centre for Risk Studies, δείχνει σε τι βαθμό είναι εκτεθειμένοι οι πολίτες, οι οργανισμοί, οι επιχειρήσεις και το δημόσιο σε καταστροφικά γεγονότα αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να περιορίσουν τους κινδύνους.
Η καταγραφή του ρίσκου, η μοντελοποίηση και η μέτρηση των επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η καλύτερη δόμηση ή η ασφαλιστική προστασία, είναι τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Συνολικά εκτιμάται ότι από το 2015 έως το 2025 το ΑΕΠ θα ανέλθει σε 376 τρις και η οικονομική επίπτωση των καταστροφικών γεγονότων στο ΑΕΠ θα κυμανθεί στα 4,6 τρις δολάρια, ενώ σε ποσοστό 71,4% το ρίσκο θα επωμιστούν οι αναδυόμενες πόλεις. Βασικά στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:
- Μόλις 10 κίνδυνοι συγκεντρώνουν το 91% των οικονομικών απωλειών στο ΑΕΠ
- Πόλεις με μεγάλα κεφάλαια όπως το Τόκιο, η Σεούλ, το Χονκ-Κονγκ, η Σανγκάι και το Λονδίνο είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε καταστροφικά γεγονότα
- Η κατάρρευση των αγορών αποτελεί τον νούμερο 1 κίνδυνο
- Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν πολλά να χάσουν από μία καταστροφή
Στα 17,4 δισ. οι οικονομικές απώλειες στην Αθήνα
Σύμφωνα με το City Risk Index των Lloyd’s υπολογίζεται ότι στην εξεταζόμενη περίοδο το ΑΕΠ θα φτάσει τα 140 δισ. και οι απώλειες στα 17,4 δισ. Οι πρώτες πέντε κορυφαίες απειλές είναι: α) η κατάρρευση της αγοράς, β) η χρεοκοπία, γ)η τιμή του πετρελαίου, δ) ανθρώπινη πανδημία και ε) σεισμός
Η ασφαλιστική λύση
Η επένδυση σε βιώσιμες λύσεις είναι απαραίτητη για να περιοριστούν και να μετριαστούν οι συνέπειες. Από την έρευνα προκύπτει πως:
- Η κατά 1% αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης θα οδηγήσει σε μείωση των ανασφάλιστων απωλειών κατά 13%
- Η ιδιωτική ασφάλιση απομακρύνει το ρίσκο από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες
- Μέσω των ασφαλιστικών προγραμμάτων η ασφαλιστική αγορά επωμίζεται το βάρος της ανάκαμψης και ενισχύεται η οικονομία