Toν Ιανουάριο η Loyd’s πραγματοποίησε την τέταρτη Ετήσια εσωτερική Έρευνα με εκτιμήσεις των Υπευθύνων Ανάληψης Κινδύνων απ’ όλη την Ευρώπη. Στόχος, η Παρουσίαση Προβλέψεων και Κρίσεων μεγάλου και αντιπροσωπευτικού είδους Underwriters από την αγορά της Loyd’s. Τα συμπεράσματα συγκεντρώθηκαν μετά από 138 προσωπικές συνεντεύξεις.
Το 83% των ερωτηθέντων έκριναν ότι για την Ασφαλιστική Βιομηχανία του 2008, ο Προγραμματισμός για την Αντιμετώπιση Καταστροφών είναι πλέον πιο σημαντικός απ’ ότι δύο χρόνια πριν ενώ εξίσου σημαντικοί τομείς παραμένουν η «Διαχείριση του Κύκλου Εργασιών» (Managing the Cycle), o Περιορισμός των Λειτουργικών Εξόδων και βεβαίως η Στρατολόγηση και Ανάπτυξη νέων Συνεργατών.
Το 62% πιστεύει ότι οι Αγοραστές της Ασφάλειας πρέπει να υπολογίζουν περισσότερο τις συνέπειες του Κινδύνου Υποχρεώσεων (Liabilty Risk) στην επιχείρησή τους. Οι Αγοραστές δίνουν πλέον περισσότερη σημασία απ’ ότι στο παρελθόν στις Κλιματικές Αλλαγές, στην Τρομοκρατία και τις Πολιτικές Ανακατατάξεις, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν ως προς την προετοιμασία αντιμετώπισης παρόμοιων συνθηκών.
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεώρησαν ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα είναι ακόμη πιο ασταθής το 2008 και σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι ο τομέας των Αποζημιώσεων είναι πλέον “εκτός ελέγχου”.
Τα μεγαλύτερα περιθώρια Aνάπτυξης Eργασιών παρουσιάζει για το 2008 η Κίνα, και ακολουθούν η Ινδία και η Μέση Ανατολή. Τέλος, σε ποσοστό 83% συμφώνησαν ότι ο Προγραμματισμός και η Προετοιμασία για Περιπτώσεις Καταστροφών είναι ψηλά στις προτεραιότητες για όλες τις μεγάλες Εταιρίες διεθνώς, οι οποίες πλέον αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και πόρους για τη Διαχείριση Κινδύνων.
Τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας μπορείτε να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lloyds.com/research
Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών
Αναφερόμενος στο: “…ενώ εξίσου σημαντικοί τομείς παραμένουν η «Διαχείριση του Κύκλου Εργασιών» (Managing the Cycle), ….” θα μου επιτρέψετε να διορθώσω τον μεταφραστή σας, καθώς δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στον αναγνώστη:
“Managing the Cycle” δεν σημαίνει “Διαχείριση του Κύκλου Εργασιών” αλλά “διαχείριση του κύκλου των Ασφαλίστρων”, δηλαδή της διαχρονικής περιοδικότητας στην αυξομείωση που παρατηρείται στο ύψος του ασφαλίστρου που χρεώνουν οι underwriters προκειμένου να αναλάβουν ένα κίνδυνο.
Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica, “Τα κέρδη στις Γενικές Ασφαλίσεις τείνουν να μεγενθύνονται και να μειώνονται κατά περίπου τακτό τρόπο σε περιόδους που διαρκούν 5-7 χρόνια. Το φαινόμενο ορίζεται “the underwriting cycle”.
Οι φάσεις του κύκλου μπορεί να περιγραφούν ως εξής:
Αρχικά, όταν τα κέρδη των Ασφαλιστικών εταιριών είναι σχετικά υψηλά, κάποιοι Ασφαλιστές, θέλοντας να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, αρχίζουν να χαμηλώνουν τις τιμές και να είναι ελαστικότεροι στην πολιτική τους ανάληψης κινδύνων. Αυτό οδηγεί σε “underwriting losses” (αρνητικό τεχνικό αποτέλεσμα).
ΟΙ αυξανόμενες ζημίες και οι μειούμενες τιμές έχουν αντίκτυπο στα κέρδη.
Κατά την δεύτερη φάση του κύκλου, οι Ασφαλιστές προσπαθούν να επανακάμψουν σε ο,τι αφορά τα κέρδη τους ανεβάζοντας τις τιμές και περιορίζοντας (σφίγγοντας) την πολιτική τους ανάληψης κινδύνων, παρέχοντας κάλυψη μόνο στους “ασφαλέστερους” κινδύνους. Επίσης οι Ασφαλιστές είναι σε θέση να βελτιώσουν την κερδοφορία τους εν μέρει μέσω αυξημένων αποδόσεων των επενδύσεών τους. Συν τω χρόνω, οι αυξημένες τιμές και το βελτιωμένο τεχνικό αποτέλεσμα δημιουργούν ανάκαμψη κερδών.
Σε αυτό το σημείο ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Η γενική επίπτωση του “underwriting cycle” στο καταναλωτικό κοινό είναι ότι το κόστος της Ασφάλισης Περιουσίας/Ευθύνης/Ατυχημέτων ανεβοκαταιβένει τακτικά, κάνοντας άλλοτε ευκολώτερο και άλλοτε δυσκολώτερο να βρεί κανείς την κάλυψη που ζητάει σε ανταγωνιστική τιμή.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ασφαλιστών κατά την διάρκεια του “underwriting cycle” δημιουργεί κάποιες χρονιές, πραγματικές “ευκαιρίες” στο κόστος παροχής της ασφάλισης. Ειδικά σε περιόδους όπου τα επιτόκια είναι υψηλά, οπότε οι ασφαλιστικές ζημιές εξισορροπούνται από μεγάλες αποδόσεις στην επένδυση του χρήματος”.
Ευχαριστώ,
ΝΜΒ