του Μελά Γιαννιώτη*
Τέσσερα είναι τα θεωρητικά βήματα για την επίλυση κάθε προβλήματος.
1ο βήμα: Υπάρχει; (Δώστε απάντηση με την 2η ερώτηση).
2ο βήμα: Ποιό είναι; (Δώστε απάντηση με την 3η ερώτηση).
3ο βήμα: Γιατί υπάρχει; (Δώστε απάντηση με την 4η ερώτηση).
4ο βήμα: Γεγονότα και ενέργειες; (Ανάλυση, κρίση και δράση).
Πρακτική Εφαρμογή
Πριν από κάθε ενέργεια, εξετάστε την ενάργεια των πραγμάτων και αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα. Κατά την αλάνθαστη αρχαιοελληνική φιλοσοφία, ενάργεια είναι η σαφήνεια, η φανερότητα και το μέγεθος κάθε γεγονότος.
Ξεκαθαρίστε τώρα αν αυτό είναι κατά φαινόμενο και κατά συναίσθημα ή αν είναι αποδεδειγμένο, υπαρκτό και χειροπιαστό, για την αντίστοιχη ενέργεια επίλυσής του. Η ενέργεια είναι δράση, κίνηση και πράξη, η οποία όμως και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε ακολουθεί την συνήθεια (έξη, που γίνεται φύση), όπως π.χ. το κάπνισμα.
Φθάνουμε τώρα στο «κλειδί» επίλυσης προβλημάτων (όσων βέβαια επιδέχονται επίλυση από την φύση τους), όπως το έδωσε ο Αριστοτέλης στα αδίδακτα «Τοπικά» του (Ρητορική προς Αλέξανδρο) και τα οποία πωλούνται από ξένους σε ξένες Κυβερνήσεις και Επιχειρήσεις πανάκριβα, δια του εξής απλού και από όλους κατανοητού διαχωρισμού της ενέργειας από την συνήθεια: «Η μεν γαρ αίσθησις έξις, η δε κίνησις ενέργεια» («Τοπικά» 4.5,1). Συνεπώς, η ενέργεια γίνεται με την κίνηση-δράση και όχι με τα… αισθήματα! Από την άγνοια αυτή κατανικήθηκε και υποδουλώθηκε η κάποτε ισχυρή Ελλάδα και οι πολλών αισθημάτων και ευπιστίας Έλληνές της. Μάλιστα, επί προβλημάτων πραγμάτων (όπου πρωτίστως το χρήμα), οι αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι ομιλούν για το «εν ενεργεία υπάρχειν», σε αντιδιαστολή με το «εν δυνάμει υπάρχειν», που οι κατέχοντες, κατά εποχές, την δύναμη θεωρούν ότι θα την κατέχουν μόνιμα.
Έτσι λοιπόν και με την από το νου και την λογική -προσοχή όχι το συναίσθημα- δράση και κίνηση, δημιουργείται ενέργεια, η οποία αντιπαρατίθεται στο πρόβλημα, το οποίο το δημιουργεί άλλη αντίθετη ενέργεια.
Στην σύγκρουση αυτών των αντίθετων ενεργειών πρωταγωνιστές είναι οι δυνάμεις του «καλού και του κακού», έννοιες σχετικές πάντα, αφού αλλάζουν θέση ανάλογα με την οπτική γωνία και θέση του κάθε ενεργούντα.
Κατά την ανθρώπινη λογική, που και αυτή είναι σχετική, αναζητέα λύση είναι το καλό, το οποίο όμως έχει εχθρό του το καλύτερο και αυτό το ακόμη καλύτερο, ανάλογα με το βάθος και μέγεθος της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και πλεονεξίας.
Η οικονομία της φύσης επιβάλλει ως λύση εκείνη την οποία, όσοι την γνωρίζουν, την κρατούν επτασφράγιστη και μόνον για τον εαυτό τους, ενώ όσοι δεν την γνωρίζουν, ουδέποτε την αποδέχονται και πάντα χάνουν.
Αυτή η λύση του όποιου και κάθε προβλήματος, ορίζει και λέγει ότι όταν δεν υπάρχει και δεν είναι δυνατό το καλό, επιλέγεται το ελαφρότερο (μικρότερο) κακό! Επιλέξτε λοιπόν αυτήν την λύση ως ενέργειά σας στο κάθε πρόβλημα και θα είσθε μακροχρόνια πάντα κερδισμένοι.
Αν και με υλοποίηση όλων των παραπάνω, δεν μπορέσετε να λύσετε το όποιο πρόβλημά σας, παρηγορηθείτε με την κίνηση-ενέργεια που κάνατε εσείς και για τον εαυτό σας. Είναι και αυτό μία -και προφανώς η μόνη δυνατή- λύση!
* Ο Μελάς Γιαννιώτης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος και Πρόεδρος του Ομίλου Ιντερσαλόνικα