Με το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να καταπιαστεί άμεσα η κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Το Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή 450 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2015 και άλλων 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Η πρώτη περικοπή αφορά το 1,5% των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών και η δεύτερη αφορά το 5,8%.
Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 το οποίο πρέπει να παρουσιαστεί στις 5 Οκτωβρίου πρέπει να υπάρχει ένα πρώτο σκιαγράφημα των περικοπών του επόμενου χρόνου. Ως πιθανότερη δεξαμενή των φετινών περικοπών εκτιμάται ότι είναι οι επικουρικές συντάξεις.
Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) εμφανίζει έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ.
Το Μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από το Νοέμβριο -κάτι που έφερνε περικοπές έως 14% στις επικουρικές συντάξεις – αν δεν βρεθούν και συμφωνηθούν με τους δανειστές ισοδύναμα μέτρα.
Εξάλλου, οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν έμμεσα κατά 10% λόγω αυξημένων παρακρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ οι οποίες θα ισχύσουν στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου λόγω αναδρομικών εισφορών του περασμένου Ιουλίου – Αυγούστου. Από το Γενάρη του 2016, οι παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα επανέλθουν στο 6%.
Πρώτη δουλειά του νέου Υπ. Εργασίας -που όπως φημολογείται θα είναι και πάλι ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος- θα είναι εκδώσει τις εφαρμοστικές αποφάσεις και εγκυκλίους που αφορούν στα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 13 Αυγούστου πιο συγκεκριμένα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, η ενσωμάτωση 11 επικουρικών ταμείων και κλάδων στο ΕΤΕΑ και τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
Δεύτερη δουλειά του ενοίκου της οδού Σταδίου 29 είναι να διαμορφώσει το «υποκατάστατο» των αλλαγών που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τη νέα δομή και το νέο χαρακτήρα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος.
Υποστηρικτικό ρόλο στο έργο της νέας ηγεσίας του Υπ. Εργασίας το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως έως τις 31 Οκτωβρίου , η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει θεσπίσει -αν δεν έχει βρει άλλη φόρμουλα συμφωνίας με τους δανειστές- τη σταδιακή κατάργηση της κατ’ εξαίρεση κρατικής χρηματοδότησης ορισμένων ταμείων (πχ ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ), την άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση των εισφορών προς τον ΟΓΑ.
Τρίτη δουλειά για το νέο Υπ. Εργασίας θα είναι «τρέξει» -αμέσως μετά τον Οκτώβριο – ένα ακόμα γύρο μέτρων που αφορούν στην ενοποίηση των ταμείων και την ενσωμάτωση της είσπραξης των εισφορών στη φορολογική διοίκηση.