Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι ο γύρος των μειώσεων στις συντάξεις.
Την Τετάρτη, η διεθνούς κυκλοφορίας αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal απεκάλυψε πως οι δανειστές ζητούν περικοπή της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25% – 0,5% το 2015 και κατά 1% το 2016 ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αναλυτές η περικοπή αυτή μεταφράζεται σε 2,6 δισ. ευρώ λιγότερα κονδύλια για κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2015-16 (ή κατά 8,8% σωρευτικά στο ίδιο χρονικό διάστημα). Αυτό σημαίνει ως όχι μόνο οι επικουρικές συντάξεις αλλά και οι κύριες συντάξεις βρίσκονται στο «στόχαστρο» των δανειστών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε χθες μιλώντας σε τοπική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη πως οι «Θεσμοί» ζητούν κύριες συντάξεις στα 300 ευρώ (έναντι 485 ευρώ που είναι σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ), ενώ είναι ήδη γνωστό πως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης οδηγεί σε μειώσεις έως 80% στις επικουρικές συντάξεις.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει τις πιέσεις των δανειστών με τέσσερα βασικά επιχειρήματα:
Πρώτον, ότι η νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών θα αποφέρει 150-200 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα αναμενόμενα.
Δεύτερον, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές –κυρίως του ΙΚΑ- θα πάρουν την ανηφόρα στα τέλη καλοκαιριού –αρχές φθινοπώρου λόγω του ρεκόρ νέων προσλήψεων που έχει ήδη διαφανεί στο α΄τρίμηνο του 2015.
Τρίτον, με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση, ο «κουμπαράς» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) μπορεί να κλείσει «τρύπες» έως 500 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των ταμείων.
Τέταρτον, με τους νέους κοινωνικούς πόρους που εξετάζει να εισάγει η κυβέρνηση για χάρη του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένει περίπου 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.