Στη σημασία της δεύτερης συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια της Ελλάδας, τα ζητήματα που συζητήθηκαν, τη συλλογικότητα στην εκπροσώπηση του κλάδου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αναφέρεται σε συνέντευξή της η Ματίνα Σιώχου, Πρόεδρος επιτροπής εργασιακών,νομικών,ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων ΕΕΘ.
– Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της συνδιάσκεψης των εκλεγμένων διαμεσολαβητών σε Επιμελητήρια της χώρας;
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, αλλά και τη δυνατότητα που μας δίνεται να επικοινωνήσουμε μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε το Μάιο του 2019 με τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια της χώρας και φέτος παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λογω covid, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία τη 2η Εθνική συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τόσο των συναδέλφων πανελλαδικά όσο και για την ανταπόκριση των προσκεκλημένων μας, εκπροσώπων της πολιτείας αλλά και των ειδικών που τοποθετήθηκαν για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και συζητήθηκαν στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση φέτος είχε συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων να αναπτύξει και δουλέψαμε πάνω σ αυτά προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.Τα βασικά συμπεράσματα της συνδιάσκεψης είναι:
- Βελτίωση των μηχανισμών δικτύωσης και αμεσότητας στην επικοινωνία μεταξύ των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια όλης της χώρας.
- Κοινές δράσεις – υπομνήματα των κυρίαρχων θεμάτων όπως η Φορολογία Ασφαλίστρων και η Φορολογική Αντιμετώπιση Επαγγελματιών που μετά από την κοινή συνάντηση των τριών επιμελητηρίων (Θες/νίκης, Αθήνας και Πειραιά) με τον αρμόδιο υφυπουργό κο Απ. Βεσυρόπουλο σε συνέχεια της 2ης εθνικής συνδιάσκεψης, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση τριών από τις επτά προτάσεις που κατατέθηκαν στο υπόμνημα, δηλαδή:
1) της ορθής φορολογικής αντιμετώπισης της καταβολής αποζημίωση σε περίπτωση λύσης της σύμβασης του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή λόγω συνταξιοδότησης,αναπηρίας ή θανάτου
2) απαλλαγή ΦΠΑ σε εμπορικές πράξεις μεταξύ μεσίτη ασφαλίσεων και πράκτορα ασφαλισεων
3) φορολογική αναγνώριση επισφαλειών (όπως έχει αναγνωριστεί στους πράκτορες ΟΠΑΠ)
- Προγράμματα ΕΣΠΑ: η παρουσία του αρμόδιου υφ κου Τσακίρη με τις σχετικές διευκρινήσεις ότι στις Βρυξέλλες «σκοντάφτουμε», γιατί οι ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών φαίνονται συναφείς με το τραπεζικό σύστημα και έπρεπε να προσπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ενίσχυσαν τις προσπάθειες προς την σωστή κατεύθυνση με παρεμβάσεις από την πλευρά των επιμελητηρίων και έτσι άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του κλάδου, πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα προγράμματα των περιφερειών. προσπάθειες στο παρελθόν και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες από το ΕΕΘ για τη συμμετοχή του κλάδου στο πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, αλλά λόγω της στρέβλωσης με τους ΚΑΔ σε συνδυασμό με την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς είναι η πρώτη περιφέρεια που άνοιξε τον κύκλο αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων, «πληρώσαμε» ως κλάδος τις παιδικές ασθένειες κάθε νέας δράσης. Πιστεύουμε ότι άμεσα, εφόσον πλέον έχουν λυθεί τα τεχνικά ζητήματα θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που έχουν τα κριτήρια να ενταχθούν στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και μελλοντικά στα επόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ.
- Η προοπτική της Σύστασης Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης με τη συνδρομή όσων Επιμελητηρίων επιθυμούν.Παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη ανάλυση για τη λειτουργία ενός επαγγελματικού ταμείου από τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΕΑ κο Χρ.Νούνη.
- Κοινές δράσεις αντιμετώπισης πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.
- Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα λειτουργίας μητρώου και εξυπηρέτησης των διαμεσολαβητών
- Στήριξη συνδικαλιστικών δράσεων για θέματα που τίθενται από τα σωματεία με ομόφωνη απόφαση τους είναι στις προθέσεις των επιμελητηρίων.
– Θεωρείτε ότι η εκπροσώπηση του κλάδου μεταβαίνει σταδιακά σε ένα πιο συλλογικό μοντέλο;
Τα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου είναι κοινά και χρήζουν συλλογικής αντιμετώπισης για καλύτερα αποτελέσματα. Ο ρόλος των σωματείων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικός. Σημασία έχει η φωνή που θα βγαίνει προς τα έξω να είναι ενιαία στα βασικά θέματα και προβλήματα που έχει ο κλάδος.
– Σαν πρόεδρος της επιτροπής, νομικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων του ΕΕΘ ποια είναι η θέση σας σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό; Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα για την διασφάλιση του ασφαλιστικού κλάδου;
Έπειτα από μια προσπάθεια ετών από το ΕΕΘ μέσω της επιτροπής ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων με συμβολικούς αποκλεισμούς τραπεζικών υποκαταστημάτων, ενημέρωσης των καταναλωτών με έντυπα στη διάρκεια της ΔΕΘ, ραδιοφωνικά σποτ για την ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα αναθέτοντας στο δικηγορικό γραφείο του κου Αργυριάδη να προσδιορίσει τις περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού από τα διάφορα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων καθώς και τα περιθώρια αντίδρασης του κλάδου, μετά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 4583/18 που βάζει το πλαίσιο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα να προστατευτεί ο κλάδος από αθέμιτες πρακτικές, ο στόχος όμως είναι να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο το επάγγελμα μας από τυχόν παρεκκλίσεις της νομοθεσίας.
Διαδραματίζουν τα επιμελητήρια ρόλο στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών;
Τα επιμελητήρια πιστά στο θεσμικό τους ρόλο δίνουν την ευκαιρία στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια, με την ανταπόκριση από την πλευρά των συναδέλφων να είναι μεγάλη. Τα δύο τελευταία έτη είχαν συνάδελφοι τη δυνατότητα απόκτησης των απαιτούμενων ωρών επαναπιστοποίησης βάσει της κείμενης νομοθεσίας για την ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.