“Η Μάνδρα ήταν το καμπανάκι που έπρεπε να κτυπήσει για να συνειδητοποιήσουμε κάποιες αλήθειες. Ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε στη χώρα μας και μάλιστα με μεγάλη δύναμη. Η διαπίστωση αυτή μας υποχρεώνει να λειτουργήσουμε και να δράσουμε με βάση αυτή την αλήθεια”. Αυτό δήλωσε ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής σε παρουσίαση έρευνας του ΕΚΠΑ όπου οι επιστήμονες Ε. Λέκκας και Μ. Διακάκης πρότειναν την υλοποίηση 15 ενεργειών για να αντιμετωπιστούν ολιστικά φαινόμενα όπως οι πλυμμήρες της Δυτικής Αττικής.
Στις 15 Νοεμβρίου του 2017, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Δυτική Αττική και οι αρχές κατέγραψαν ζημιές σε 794 κατοικίες, 126 επαγγελματικά κτίρια, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες-υπόγεια. Οι καταστροφές στην Μάνδρα ήταν στο σύνολο τους ανασφάλιστες με τις αποζημιώσεις να ανέρχονται σε περίπου 12 εκατομμύρια και τη μέση ζημιά είναι 65.833 ευρώ. Από τις αποζημιώσεις που κατεβλήθησαν οι 18 αφορούσαν κινδύνους βιομηχανικούς, οι 81 εμπορικούς και οι 78 κατοικίες. Από το σύνολο των αποζημιώσεων περισσότερα από 10 εκατομμύρια δόθηκαν σε επιχειρήσεις. Σήμερα αυτό που έρχονται οι επιστήμονες να επισημάνουν είναι όσα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ήδη υλοποιήσει 12 μήνες μετά.
Οι 15 προτάσεις του ακαδημαικού και Προέδρου του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκα και του Δρ Γεωλογίας Μιχάλη Διακάκη:
- ολοκλήρωση οριοθέτησης των ρεμάτων (ν.4258/2014, Προδιαγραφές ΦΕΚ 428β/2017
- υλοποίηση γεω – χωροταξικού και γεω – πολεοδομικού σχεδιασμού
- ανάλυση των γεωπεριβαλλοντικών παραμέτρων στη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου σε κάθε λεκάνη
- θεσμοθέτηση αντιπλημμυρικής περιόδου
- υλοποίηση ήπιων δράσεων σε κρίσιμες περιοχές
- υιοθέτηση της φιλοσοφίας των ανοικτών ρεμάτων
- χρήση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης
- υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πληθυσμού
- ορθολογιστική αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων των αρμόδιων φορέων με σκοπό την αποτελεσματικότερη και
- αμεσότερη λειτουργία τους μακροχρόνιος ιεραρχημένος προγραμματισμός μέτρων και έργων με παρεμβάσεις στο υδρογραφικό δίκτυο
Θεσμικά προτάθηκαν από τους επιστήμονες:
- συνταγματική αναθεώρηση για τη μη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων
- θεσμοθέτηση νέου Πλαισίου Πολιτικής Προστασίας
- θέσπιση Αντιπλημμυρικού και Αντιπυρικού Κτηριοδομικού Κανονισμού στα πρότυπα του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού
- θεσμοθέτηση Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
- θεσμοθέτηση Επιτροπών Εκτίμησης πλημμυρικού και κινδύνου πυρκαγιών κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικότητας
Ιωακειμίδης: οι πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αγωγοί του λεκανοπεδίου πρέπει να επανασχεδιαστούν
Ο κάθε Δήμος μόνος του δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε στο ζήτημα των πλημμυρών. Μέχρι και σήμερα, τι λέει ο κάθε Δήμος, «πάρε τα νερά τα δικά μου και πήγαινε τα στον παρακάτω Δήμο!
Και ο παρακάτω στον πιο κάτω», κ.ο.κ. Χρειαζόμαστε ένα σχεδιασμό που πρέπει να ξεκινάει από τους πρωτεύοντες αγωγούς, να πηγαίνει στους δευτερεύοντες και να καταλήγει στα επί μέρους δίκτυα διαχείρισης των νερών. Το ερώτημα αν οι υπάρχοντες από το 1980 πρωτεύοντες αγωγοί ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ραγδαία εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, απαντάται από μόνο του! Όχι δεν ανταποκρίνονται.
Το είδαμε και στην περίπτωση της Μάνδρας. Εμείς στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, κάναμε αυτό που μπορούσαμε και επιβάλλονταν να κάνουμε. Ζητήσαμε και αναθέσαμε στο Πανεπιστήμιο Αθήνας τη σύνταξη μιας εμπεριστατωμένης μελέτης ως προς το που βρισκόμαστε σήμερα σε επίπεδο αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Βάσει της μελέτης αυτής, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα καταθέσουμε στην Περιφέρεια Αττικής και στο αρμόδιο Υπουργείο για να κάνουν από εκεί και πέρα τη δική τους δουλειά, συνειδητοποιούμε ότι οι πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αγωγοί του λεκανοπεδίου πρέπει να επανασχεδιαστούν προκειμένου να ανταποκρίνονται με επάρκεια στα σημερινά δεδομένα. Η υποχρέωση αυτή είναι δουλειά της Πολιτείας και φυσικά απαιτεί τεράστιο οικονομικό κόστος και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει για ένα τόσο μεγάλο και ανατρεπτικό έργο, διακομματική συναίνεση.»
Ι. Κριεκούκη: “Επιβάλλεται να συνεργαστούμε για να σχεδιάσουμε ένα λειτουργικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας”
Όπως ανέφερε η δήμαρχος της Μάνδρας, Ι. Κριεκούκη«Ένα χρόνο μετά, η Μάνδρα προσπαθεί να συνέλθει. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην καθημερινή ζωή μας παρόλο που ο φόβος και η ανασφάλεια κατατρέχουν τον κάθε πολίτη. Η εμπειρία από την καταστροφή που ζήσαμε στην Μάνδρα μας λέει ότι πρέπει να επανακαθορίσουμε ένα αποτελεσματικό μοντέλο σχεδιασμού.
Ότι επιβάλλεται να συνεργαστούμε για να σχεδιάσουμε ένα λειτουργικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος. Η κλιμάκωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής δεν αφήνει περιθώρια για χρονοτριβή.
Για το λόγο αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σπουδαία και σημαντική τη σημερινή Ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και πιστεύω ότι μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες που εμπλέκουν όλους τους φορείς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς και κρατικούς, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τους κινδύνους που δυστυχώς έρχονται….»