Η 3η κατά σειρά μαζική απόπειρα στήριξης της απασχόλησης -και μάλιστα σε όλες τις επιχειρήσεις όχι μόνο τις πληττόμενες ή τις ζημιογόνες- μέσω ιδίως επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς κυβέρνησης θα «τρέξει» από τον επόμενο μήνα.
Ο λόγος για το πρόγραμμα 6μηνης επιδότησης εισφορών για 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης κόστους 350 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει σχετική διάταξη «ο νεοπροσληφθείς κατά τη στιγμή της πρόσληψής του δεν πρέπει να έχει ενεργή σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την επιδοτούμενη πρόσληψή του».
Με άλλα λόγια, το εν λόγω πρόγραμμα δεν είναι μόνο «ανοιχτό» από τον Οκτώβριο για όσους έχασαν τη δουλειά τους τον Σεπτέμβριο το αργότερο, αλλά και για τους υπό αναστολή εργαζόμενους.
Και αυτό προκειμένου να «απεγκλωβιστούν» οι μισθωτοί οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται σε αναστολή, παίρνοντας 534 ευρώ ως αποζημίωση και έτσι να μετακινηθούν σε άλλη θέση απασχόλησης, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη.
Στόχος του νέου προγράμματος είναι να αποτελέσει άλλη μία «γέφυρα» από την «επιδότησης της ανεργίας» (μέσω της αποζημίωσης των υπό αναστολή μισθωτών) στην «επιδότηση της εργασίας» μετά τη χαμηλή συμμετοχή στη «Συν-Εργασία» αλλά και τα όρια στα οποία έχει φτάσει το πρόγραμμα των αναστολών λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους το οποίο έχει.
Ενδεικτικά, το μέσο, κατ΄ άτομο, μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος για το μηχανισμό των αναστολών ανέρχεται σε 743 ευρώ (αποζημίωση συν κάλυψη εισφορών), ενώ το μέσο, κατ΄άτομο, μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση εισφορών μέσω του νέου ειδικού προγράμματος ανέρχεται σε 583 ευρώ.
Το αντίστοιχο κόστος της «Συν-εργασίας» είναι μεν εφάμιλλο με εκείνο του νέου προγράμματος (540 ευρώ), αλλά δεν θεωρείται ευέλικτο από πλευράς της πλειοψηφίας των εργοδοτών.
Αυτό (το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις αναστολές) είναι το πρώτο «ατού» του νέου προγράμματος.
Το δεύτερο «ατού» είναι πως θα εφαρμοστεί ενώ αναμένεται, πιθανότατα από τις αρχές του 2021, μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά τις 3 μονάδες.
Αυτό θα ρίξει ακόμα περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος (σωρευτικά κατά 7,5%), ενώ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο διατήρησης της απασχόλησης, αλλά και συνέπειας στις πληρωμές προς τα ταμεία.