Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή είχε η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), την Πέμπτη 17/12/2020, για το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής με σκοπό την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021, μετά και από την αύξηση του προϋπολογισμού του
Προγράμματος από τα 200 εκατ. στα 250 εκατ. ευρώ, αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων, που επετεύχθη χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου, της Περιφέρειας και του Ε.Ε.Α.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση που είχε ο αγώνας του Ε.Ε.Α. για την ένταξη περισσοτέρων ΚΑΔ στο Πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, περιπτερούχοι, επιχειρήσεις franchise και πολλοί άλλοι κλάδοι, ενώ ευχαρίστησε θερμά τους κ. Τσακίρη και Πατούλη για την εξαιρετική συνεργασία, όπως και τους Υπεύθυνους για το Πρόγραμμα από την Περιφέρεια, κ. Δ. Δρόση, και την ΕΛΑΝΕΤ, κ. Κ. Παγανό.
Υπογράμμισε επίσης τη συνεργασία του Ε.Ε.Α. με την Περιφέρεια Αττικής και για το πρόγραμμα επιμόρφωσης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για την δωρεάν δημιουργία e-shop για μέλη του.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης ανέδειξε τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Ε.Ε.Α. για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος των επιχειρήσεων, ευελπιστώντας ότι θα βρεθούν τρόποι αύξησης των πόρων και των εργαλείων για την ενίσχυση της αγοράς.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ εξήρε το ρόλο του Ε.Ε.Α. χαρακτηρίζοντάς το ως βασικό συνομιλητή και φορέα διαβούλευσης για όλες τις δράσεις της επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Πατούλης παρουσίασε τις προσθήκες που περιλαμβάνει η τελευταία τροποποίηση της Πρόσκλησης του Προγράμματος, η οποία δημοσιεύθηκε λίγη ώρα πριν από την εκδήλωση.
Πρόκειται για την ένταξη 40 επιπλέον ΚΑΔ, την ενίσχυση του Προγράμματος με επιπλέον 50 εκατ. αποκλειστικά για αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως 9 εργαζόμενους, τη μείωση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης από 50.000 σε 40.000 ευρώ, προκειμένου να λάβουν χρήματα επιπλέον 800 επιχειρήσεις, καθώς και την παράταση για την υποβολή αιτήσεων έως 20/1/2021.
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε την ανάγκη ενός εξειδικευμένου Προγράμματος για την εστίαση, ενός κλάδου που πλήττεται βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας, και τα μέλη του στην Αττική ανέρχονται σε 40.000.
Τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία και τη μεθοδολογία ένταξης στο Πρόγραμμα εξήγησε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής κ. Δημήτρης Δρόσης. Επιπλέον, μαζί με τον Διευθυντή Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΛΑΝΕΤ κ. Κωνσταντίνο Παγανό και στελέχη της Αρχής, απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων – εκπροσώπων από τους κλάδους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, του franchise, των περιπτερούχων, του χονδρικού εμπορίου ζαχαρωδών προϊόντων, των μεσιτών αστικών συμβάσεων, των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, τοποθετούμενοι και υποβάλλοντας ερωτήματα, από την Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Α. ο Αντιπρόεδρος κ. Ν. Κογιουμτσής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δ. Γαβαλάκης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Π. Παντελής, από το Δ.Σ. οι κ.κ. Θ. Μάλλιος, Δ. Ραμαντζάς, Κ. Ρεκλείτης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Ι. Τοζακίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Ελ. Ποταμιάνος, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Γ. Πουλημάς.
Στατιστικά στοιχεία
Ενδεικτικά για το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το Πρόγραμμα αλλά και την ανάγκη των επιχειρήσεων για ρευστότητα είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παγανός από την ΕΛΑΝΕΤ.
Από τις 23/10, οπότε και προκηρύχθηκε το Πρόγραμμα, έως χθες, είχαν υποβληθεί 31.500 αιτήματα, ενώ η μέση αιτούμενη δημόσια δαπάνη για κάθε αίτημα ήταν 32.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο αιτούμενος προϋπολογισμός ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Το 91% των αιτημάτων (28.500) αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 9% (3.000) μικρές.