Ο αφελληνισμός της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς δεν είναι κάτι που το ακούμε για πρώτη φορά και ούτε μας εκπλήσσει.
του Νίκου Μωράκη (Περιοδικο “am” Μάρτιος 2022)
Ναι μας στεναχωρεί, αλλά είναι κάτι που το βλέπαμε να έρχεται με μαθηματική ακρίβεια.
Στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές στις οποίες χρόνια τώρα συμμετέχει και η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά (από τη στιγμή που δραστηριοποιούνται πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα μας), οι μόνοι τρόποι για να παραμείνει ανταγωνιστική και βιώσιμη μια Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία είναι να αναπτυχθεί τόσο που τα σύνορα της χώρας στην οποία ιδρύθηκε και δραστηριοποιείτε, να μη τη χωράνε ή να συνάψει συνεργασίες και να εφαρμόσει αυστηρά μοντέλα διοίκησης που θα την κάνουν ανθεκτική στις προκλήσεις και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Αυτή την ευκαιρία ανάπτυξης πέρα από τα σύνορα της χώρας μας είχε ξεκάθαρα η Εθνική Ασφαλιστική με 130 χρόνια ιστορία, διείσδυση, διατηρησιμότητα και brand name όσο καμία άλλη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα την οποία όμως για πολλούς και διάφορούς λόγους που απαιτούν άλλο άρθρο, δεν εκμεταλλεύτηκαν οι μέτοχοι της.
Έτσι, μόλις πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα μετά το solvency II, η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης αρχικά του 40% στη συνέχεια του 75% και εν τέλη του 80% της πιο κερδοφόρας θυγατρικής της όχι γιατί ήθελε αλλά γιατί έπρεπε βάση της συμφωνίας που είχε κάνει στο παρελθόν με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προκειμένου να λάβει το 2012 και το 2015 κρατική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίησή της. Με αυτά και με εκείνα, φτάσαμε στο 2021 με την Εθνική να πωλείται έναντι 505 εκατ. ευρώ για το 90% της εταιρείας στο επενδυτικό fund CVC. Ένα deal που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Παράλληλα, άλλη μια μεγάλη Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Πίστη, εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε την απορρόφησή της – σε βάθος χρόνου – από τη Γερμανική Allianz δίνοντας το σκήπτρο της μεγαλύτερης Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας στην εκ Θεσσαλονίκης Ιντερσαλόνικα.