Τις πρακτικές του συστήματος των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων DRG σε χώρες του εξωτερικού – ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστραλία κ.α.- καταγράφει μελέτη του συστήματος DRG από το ΕΚΠΑ.
Σε όλες τις υπό μελέτη χώρες βασικό κίνητρο των DRG’s αποτέλεσε η αναγνώριση της ανάγκης της συστηματικής παρακολούθησης και συγκριτικής αξιολόγησης της δραστηριότητας του νοσοκομειακού τομέα με απώτερο στόχο τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της κλινικής αποδοτικότητας.
Το ποσοστό κάλυψης της νοσοκομειακής δαπάνης μέσω της αποζημίωσης από τα DRG διαφέρει μεταξύ των χωρών, όπως και το εύρος των υπηρεσιών. Έτσι στην Αγγλία και την Πολωνία καλύπτουν το 60% στις ΗΠΑ 60-85% και σε Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ολλανδία το 80-100%. Οι λιγότερα συχνά καλυπτόμενες υπηρεσίες είναι οι ψυχιατρικές, αποκατάστασης και επείγουσας παροχής φροντίδας.
Όπως αναφέρεται σε 3 χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία), αναφέρεται βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα στις ΗΠΑ καταγράφηκε μείωση της θνησιμότητας από καρδιακή ανεπάρκεια και από πνευμονία.
Επίσης σε 6 χώρες αυξήθηκε η αποδοτικότητα (ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Σουηδία) αλλά και ο έλεγχος του κόστους (Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία).
“Ωστόσο τα εμπειρικά οικονομικά δεδομένα αναφορικά με την εξέλιξη των δαπανών είναι διφορούμενα. Στις 9 από τις 11 χώρες καταγράφεται σταθερά διαχρονική σημαντική μείωση στην αναλογία της ενδονοσοκομειακής δαπάνης ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας, με αποτέλεσμα τη μετεξέλιξη του τρόπου οργάνωσης των συστημάτων υγείας και παροχής φροντίδας με έμφαση πλέον στην ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών και μετανοσοκομειακών μορφών παροχής φροντίδας υγείας (όπως η κατ’ οίκον φροντίδα).
Στις αδυναμίες των DRG αναφέρονται οι λανθασμένες κωδικοποιήσεις, η ποιότητα των δεδομένων, ο ανεπαρκής έλεγχος των πόρων που έχουν καταναλωθεί και του κόστους, τα πρόωρα εξιτήρια και η εκλεκτική επιλογή ασθενών σε φθηνότερα DRG.
Προτεινόμενες πολιτικές αντιμετώπισης
- Αναβάθμιση Πληροφοριακών Συστημάτων και διασύνδεση με λογισμικό Grouper
- Σύσταση ομάδας συνεργασίας με πληρωτές, ΚΕΤΕΚΝΥ, παρόχους , ΠΙΣ, Πανεπιστήμια κ.οκ.
- Επιβράβευση παρόχων και προσωπικού με άριστη επίδοση
- Εργαλεία ελέγχου ορθής κωδικοποίησης
- Εκπαίδευση