Ακόμα και οι παράνομες συνεργασίες για ανταλλαγή δεδομένων στο darkweb έχουν κάποιο είδος “ασφάλισης”.
της Βίκυς Γερασίμου
Μάλιστα φαίνεται πως γύρω από τη διασφάλιση των συναλλαγών αυτών έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη αγορά με τους λεγόμενους “πράκτορες μεσεγγύησης” οι οποίοι αναλαμβάνουν να ελέγξουν τη διαδικασία της συμφωνίας και το κατά -πόσο τηρείται και από τις δύο πλευρές, παίρνοντας σαν προμήθεια το 3-15% της συναλλαγής.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν ερευνητές της Kaspersky από το 2020 μέχρι τοπ 2022 οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημοσίευσαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα που αναφέρουν υπηρεσίες μεσεγγύησης στο darknet. Μάλιστα τα μηνύματα αυτά αποτελούν το 14% του συνολικού αριθμού μηνυμάτων που σχετίζονται με συμφωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο κάθε παράνομο deal έχει και ένα είδος… εξασφάλισης.
Φαίνεται πως η ρήση “μεταξύ απατεώνων ειλικρίνεια” δεν βρίσκει εφαρμογή στα αχαρτογράφητα νερά του darkweb οπότε όσοι αποκομίζουν παράνομα δεδομένα “όταν κλείνουν οποιαδήποτε συναλλαγή, όπως αγορά βάσεων δεδομένων, λογαριασμών, αρχικών εταιρικών προσβάσεων κ.λπ., χρησιμοποιούν ενδιάμεσες υπηρεσίες μεσεγγυούχων.
Μπορεί να είναι άνθρωπος ή αυτόματο σύστημα που έχει αναπτυχθεί για να επιταχύνει και να απλοποιήσει σχετικά τυπικές συμφωνίες. Για ακριβές ή ασυνήθιστες υποθέσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιλέγουν να χρησιμοποιούν έναν ανθρώπινο μεσάζοντα” εξηγούν οι ερευνητές της Kaspersky.
Αναφέρεται μάλιστα περίπτωση που κατηγορείται και ο – κατά κάποιο τρόπο – “ασφαλιστής” καθώς έχει εντοπιστεί ανάρτηση που καταγγέλει “επίσημο πράκτορα μεσεγγύησης” δύο σκιωδών forum (συμπεριλαμβανομένου ενός δημοφιλούς) ότι δεν πλήρωσε συνολικά 170.000 $ ΗΠΑ σε τέσσερις συμφωνίες.
«Ο αριθμός των μηνυμάτων που αναφέρουν υπηρεσίες μεσεγγύησης αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και συνέπεσε με τη δυναμική της κυβερνοεγκληματικής δραστηριότητας στα σκιώδη κανάλια του Telegram γενικά. Τα μέλη της κοινότητας του dark web μετέβαιναν ολοένα και περισσότερο εκεί λόγω της παραβίασης πολλών δημοφιλών forum του dark web στις αρχές του 2021. Στο μεγαλύτερο μέρος του 2022, είδαμε μείωση της δραστηριότητας στους σκιώδεις πόρους γενικά. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια της κλιμακούμενης γεωπολιτικής κατάστασης, η οποία παρακίνησε τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους και να μετεγκατασταθούν χρησιμοποιώντας τα συσσωρευμένα χρήματα τους. Ωστόσο, στα τέλη του 2022, είδαμε ξανά αυξανόμενη δραστηριότητα που σχετίζεται με μεσεγγύηση», δήλωσε η Vera Kholopova, Αναλυτής Υπηρεσιών Ασφαλείας της Kaspersky.