Οι δανειστές, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των ανωτάτων κλιμακίων τους με την αναπληρώτρια Υπ. Εργασίας, κ. Θεανώ Φωτίου, απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την εξοικονόμηση 871 εκατ. ευρώ από τις υπάρχουσες παροχές του προνοιακού συστήματος μαζί και το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από 1.1.2017.
Κάτι τέτοιο φέρνει πιο ασφυκτικά πιέσεις που ήδη υπάρχουν για παρεμβάσεις στο πεδίο των φορο-ελαφρύνσεων και των παροχών του ασφαλιστικού συστήματος.
Εξάλλου αυτό προβλέπει και το Μνημόνιο, δηλαδή την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ κάθε έτος από προνοιακά επιδόματα, ασφαλιστικές παροχές και φοροαπαλλαγές για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Η απόρριψη από πλευράς θεσμών των παρεμβάσεων που προτείνει το Υπ. Εργασίας στο πεδίο των προνοιακών προγραμμάτων, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο παρεμβάσεων σε βάρος των ελαφρύνσεων αλλά και των συντάξεων.
Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεση της για την αναμόρφωση του προνοιακού «χάρτη» της Ελλάδας, προτείνει την μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5000 ευρώ από τα 8636 ευρώ που είναι σήμερα.
Εξάλλου, το ΔΝΤ έχει ζητήσει τη μείωση των συντάξεων για να ενισχυθούν –με τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από την παρέμβαση αυτή – οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί πως κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δεν έχουν αποκλείσει το παραπάνω ενδεχόμενο, εξετάζοντας «πάγωμα» των ονομαστικών αυξήσεων που θα δίνονταν, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και μετά το 2018.