Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις ανανεώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μελετούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι, λόγω των απαγορεύσεων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση προς… αναχαίτιση του κορωνοϊού, αδυνατούν να καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι δύο. Από τη μια, μεγάλη μερίδα εργαζομένων μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων βρέθηκε εν μία νυκτί στην ανεργία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και από την άλλη οι μεγάλης ηλικίας ασφαλισμένοι οι οποίοι συνήθιζαν να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στο… χέρι, καλούνται να ακολουθήσουν το δρόμο του διαδικτύου, τον οποίο δεν γνωρίζουν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ήδη τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, από τις μεγαλύτερες του κλάδου, διαβουλεύονται το ενδεχόμενο να δώσουν σιωπηρή παράταση στις πληρωμές των ασφαλίστρων, δίχως όμως μέχρι και σήμερα να είναι ξεκάθαρό πως θα κινηθούν, όπως και το κατά πόσο η παράταση αυτή θα αφορά στην προθεσμία των 7 ημέρων που έχει να κάνει με τις αποδόσεις των ασφαλίστρων από τα δίκτυα προς τις εταιρείες ή στις προθεσμίες των 16 ημέρων για τα οχήματα και των δύο μηνών για τις συμβάσεις υγείας, περιουσίας κ.α. που ισχύουν για τους ασφαλισμένους.
Σε κάθε περίπτωση αν κάτι… μετρούν αυτή τη στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι τα περιθώρια ρευστότητάς τους. Τα στελέχη της αγοράς αισιοδοξούν για τις αντοχές του συστήματος, δηλώνοντας ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν τη δυνατότητα να πορευτούν δίχως ουσιαστικά προβλήματα. Ωστόσο, μένει να φανεί αν η αισιοδοξία αυτή αφορά στο σύνολο της αγοράς.
Τα πάντα φαίνεται ότι θα κριθούν από το χρόνο που θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει την αλματώδη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και από τη στάση την οποία θα τηρήσει η εποπτική αρχή τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο των ελέγχων που θα κάνει, τακτικών και έκτακτων.