Τον κίνδυνο να μην επαναλειτουργήσουν πολλές από τις ανασφάλιστες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία, υπογραμμίζουν ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Όπως εξηγούν, η κρατική αρωγή για έναν σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων εταιρειών θα αποδειχθεί ανεπαρκής για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα οι εν λόγω επιχειρήσεις επί της ουσίας να μην επιστρέψουν στην ενεργό δράση.
«Τις πραγματικές συνέπειες στην τοπική οικονομία σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, θα τις διαπιστώσουμε εν ευθέτω χρόνω. Όταν, δηλαδή, η… σκόνη από τις καταστροφές θα κατακάτσει και η καθημερινότητα της τοπικής οικονομίας θα επανέλθει μερικώς στην κανονικότητά της, τότε είναι που θα αξιολογηθούν οι πραγματικές συνέπειες από τη θεομηνία Daniel» συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη.
Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Ζητά από τις Ασφαλιστικές την καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel
Μάλιστα, επισημαίνουν ένα οξύμωρο στοιχείο σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των ανασφάλιστων επιχειρήσεων. Όσες εξ αυτών καταφέρουν με την κρατική αρωγή να αναλάβουν εκ νέου δράση, θα έχουν εξασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, οι οποίες επί χρόνια επιβαρύνονταν με ασφάλιστρα, επενδύοντας ίδιους πόρους για την ομαλή και σχεδόν αδιατάραχτη δράση τους.
Βέβαια, τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι, εν μέρει το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί με τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του κινδύνου των φυσικών καταστροφών, όμως θα παραμείνει για τις μικρότερες επιχειρήσεις και ειδικότερα μεταξύ αυτών που επιλέξουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ανασφάλιστες και όσων τελικά ασφαλιστούν.