Για 150 χρόνια η MetLife ασφαλίζει τις ζωές των ανθρώπων, ακολουθώντας μία πορεία που καθορίστηκε αναμφίβολα από τους ανθρώπους της αλλά και από την ιστορία της, τις ρίζες της δημιουργίας της και τη βάση πάνω στην οποία έχει δομηθεί η φιλοσοφία που πρεσβεύει στις ασφαλίσεις ζωής.
Επιμέλεια: Βίκυ Γερασίμου
Από τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησης της στη δεκαετία του 1860 με έξι εργαζόμενους και λιγοστά συμβόλαια μέχρι τα 100 εκατομμύρια πελατών που αριθμεί σήμερα διεθνώς και τον σημειολογικό εορτασμό των 150ών της γενεθλίων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η απόσταση που έχει διανυθεί είναι μεγάλη.
1863: Ασφαλίσεις για τον εμφύλιο πόλεμο
Η απαρχή της γίνεται από μία ομάδα επιχειρηματιών της Νέας Υόρκης το 1863 και συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική. Τον Ιούλιο του 1864 δημιουργείται η πρώτη εταιρεία με την επωνυμία National Union Life and Limb Insurance Company και αναλαμβάνει ένα δύσκολο εγχείρημα να ασφαλίσει τα πολεμικά πλοία και τους στρατιώτες. Μέχρι το τέλος του 1864 η εταιρεία κατάφερε να κάνει μόνο 17 ασφαλιστήρια ζωής και 56 συμβόλαια ατυχημάτων, όντας στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 εταιριών ζωής που λειτουργούσαν στη Νέα Υόρκη. “Έγραψε” επίσης έλλειμμα 1.400 δολαρίων. Μετά από πέντε δύσκολες οικονομικές περιόδους και αρκετές αναδιοργανώσεις και αλλαγές στην επωνυμία, ο πρόεδρος James R. Dow, γιατρός στο επάγγελμα και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την επιχείρηση ατυχημάτων και να επικεντρωθούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες ασφάλισης ζωής. Έτσι ξεκίνησε η Metropolitan Life Insurance Company.
1868: Έξι εργαζόμενοι και 2 δωμάτια
Όταν η MetLife ξεκίνησε τις εργασίες της, στις 24 Μαρτίου 1868, πούλησε μικρό αριθμό συμβολαίων, το τηλέφωνο δεν είχε ακόμη εφευρεθεί και τα ηλεκτρικά φώτα ήταν ακόμα δυσεύρετα. Ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν περίπου 37 εκατομμύρια και το πρώτο γραφείο της εταιρείας είχε δύο δωμάτια – αρκετό χώρο για τους έξι εργαζόμενους που απασχολούσε. Η νέα επιχείρηση αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Μια σοβαρή επιχειρηματική ύφεση που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1870 έθεσε γρήγορα τις μισές από τις 70 εταιρείες ασφάλισης ζωής εκτός αγοράς. Μόνο οι ισχυρές και με όραμα εταιρείες επιβίωσαν.
1879: Ο Joseph F. Knapp φέρνει συμβόλαια με εβδομαδιαία ή μηνιαία ασφάλιστρα
Aπό τo 1872 μέχρι το 1891 Πρόεδρος της Metropolitan αναλαμβάνει ο Joseph F. Knapp, γνωστος φιλάνθρωπος και υποστηρικτής των οργανώσεων βετεράνων του πολέμου. Το 1879 φέρνει στην Αμερική την ευρωπαϊκή ιδέα των προγραμμάτων ασφάλισης όπου τα ασφάλιστρα εισπράττονται εβδομαδιαίως ή μηνιαίως. Ο Knapp έφερε Άγγλους ασφαλιστές για να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους και γρήγορα η εταιρεία υιοθέτησε βρετανικές μεθόδους πώλησης.
1909: H μεγαλύτερη Ασφαλιστική εταιρεία Ζωής στην Αμερική
Μέχρι το 1880, η εταιρεία υπέγραφε 700 νέα συμβόλαια την ημέρα. Η ταχεία αύξηση του όγκου οδήγησε γρήγορα στη μείωση του κόστους και τα νέα προγράμματα αποδείχθηκαν πετυχημένα. Έως το 1909, η MetLife έγινε η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία ζωής στην Αμερική.
Η κοινωνική προσφορά σε πρώτο πλάνο – Το έργο του Lee Frankel
To 1909, ο Αντιπρόεδρος της MetLife, Haley Fiske, αποφασίζει να δώσει έντονα κοινωνική χροιά στο έργο της εταιρείας. Ανακοινώνει ότι «η ασφάλιση, δεν είναι μόνο επιχειρηματική πρόταση αλλά και κοινωνικό πρόγραμμα» και σε αυτή τη φιλοσοφία από εδώ και πέρα θα βασιστεί η πολιτική της εταιρείας. Ως πρώτο βήμα, ο Fiske προσλαμβάνει τον πρωτοπόρο κοινωνικό λειτουργό Lee Frankel να εργαστεί στη MetLife.
Ο Frankel οραματίστηκε την ασφάλιση ως ένα ισχυρό μέσο για τη βελτίωση της ζωής των κοινωνικών – οικονομικών τάξεων που βρίσκονται στα χαμηλά στρώματα και για αυτό ίδρυσε το τμήμα ευημερίας της MetLife. Το πρώτο έργο του Harry Frankel επικεντρώθηκε στην πρόληψη της φυματίωσης, τη λεγόμενη «λευκή πανούκλα» που ήταν εκείνη την εποχή υπεύθυνη για το 20% όλων των αποζημιώσεων θανάτου. Η δημόσια εκπαίδευση ήταν το κλειδί.
Το 1909, 10.000 πράκτορες της MetLife παρέδωσαν το φυλλάδιο του Frankel «Ένας πόλεμος κατά την κατανάλωση» σε εκατομμύρια φτωχούς, οι οποίοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από φυματίωση. Το έγγραφο αυτό ήταν το πρώτο από μια συνεχιζόμενη σειρά δημοσιεύσεων υγείας της MetLife. Μέχρι το 1929, η εταιρεία είχε διανείμει περισσότερα από 50 εκατομμύρια τέτοια φυλλάδια.
Ένα από τα προγράμματα που αξίζουν να αναφερθούν είναι και η Υπηρεσία Επισκέψεων Νοσοκόμων. Το εγχείρημα του Frankel ήταν να ασφαλίσει φτωχές οικογένειες της εργατικής τάξης στο Μανχάταν που θα πλήρωναν ασφάλιστρα με το μήνα. Μετανάστες που εργάζονταν και είχαν έρθει από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ή την Ιταλία, είχαν πρόσβαση σε περίθαλψη και ενημέρωση για το πώς να αποφύγουν να νοσήσουν. Η εταιρεία δημιούργησε μια σειρά από φυλλάδια ενημερωτικά στα ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά ισπανικά κ.ο.κ.να ενσωματώσει στον επιχειρησιακό στόχο της MetLife την ασφάλιση φτωχών οικογενειών. – να ασφαλίσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους – με μεγαλύτερη ανθρωπιστική προοπτική. Ανταποκρίθηκε με ένα πρόγραμμα που κινητοποίησε τους νοσηλευτές του Henry Street για να επισκεφτεί σοβαρά κακοποιημένους κατόχους βιομηχανικών ασφαλίσεων. Η υπηρεσία ξεκίνησε το 1909 με ένα πείραμα τριών μηνών στη Δυτική Όχθη της Νέας Υόρκης, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε στους πέντε δήμους. Οι ασφαλιστικοί πράκτορες, οι οποίοι είχαν καθημερινή επαφή με τους ασφαλισμένους, προέτρεψαν τους αντισυμβαλλομένους να αναφέρουν τις ασθένειες όσο το δυνατόν νωρίτερα και τις αριστερές τους κάρτες με πληροφορίες που προσδιορίζουν την πλησιέστερη νοσοκόμα που επισκέπτεται. Το πρόγραμμα της Νέας Υόρκης έγινε ένα πρότυπο μεταρρύθμισης της αστικής υγείας, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε από τη MetLife σε άλλες 13 πόλεις.
150 χρόνια μετά η MetLife κηρύσσει την έναρξη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων της πορείας της στελέχη της MetLife επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 26 Μαρτίου το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο Steven Kandarian, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife, χτύπησε το NYSE Opening Bell®.
Το μήνυμα στην Ελλάδα για τα 150 χρόνια
Το μήνυμα του για τον εορτασμό 150 ετών στις ασφαλίσεις ζωής έστειλε μέσω του Facebook ο Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife, Δημήτρης Μαζαράκης. Όπως αναφέρει:
“Πριν από ακριβώς 150 χρόνια, στις 24 Μαρτίου 1868, ιδρύθηκε η εταιρεία που έχω την τιμή να εκπροσωπώ για την Ελλάδα. H MetLife Greece. Για εμάς, αυτή η χρονιά είναι χρονιά γιορτής. Γιορτάζουμε την ιστορία μίας εταιρείας που συνδέεται με τις ιστορίες εκατομμυρίων ανθρώπων και αναπτύσσεται μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, σε περίπου 50 χώρες, σε όλον τον κόσμο. Τα 54 από αυτά τα χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα, στέκεται δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων, σε ώρες κρίσιμες και δύσκολες για τη χώρα. 25 από τα δικά μου επαγγελματικά χρόνια είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Μια ζωή. Θέλω λοιπόν, με αυτήν την ευκαιρία, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου, φίλους καλούς πια, που μοιραζόμαστε αυτή την όμορφη διαδρομή και φυσικά σε όλους τους ασφαλισμένους μας. Χωρίς εσάς δεν θα τα καταφέρναμε. Προχωράμε μαζί στα καλύτερα που έρχονται! #Navigating_life_together”