Η Νέα Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος. Για τον πρώτο πυλώνα έγιναν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όσο αυτό ήταν δυνατό, αλλά και για τον περιορισμό των κρατήσεων των εργαζόμενων συνταξιούχων, αλλά, κυρίως, εισήχθη το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις νέες επικουρικές συντάξεις. Στον δεύτερο πυλώνα έγινε τους τελευταίους μήνες μία παρέμβαση εκσυγχρονισμού με ενθάρρυνση μεταξύ άλλων των πολυεργοδοτικών ταμείων και με ενίσχυση της σχετικής εποπτείας. Είμαστε, όμως, εξίσου ανοιχτοί στην παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης στις διάφορες μορφές της. Όχι μόνο διότι είναι μία ευρωπαϊκή πολιτική. Αλλά και διότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει πολλά να εισφέρει. Τόσο στην οικονομία όσο και στην προστασία της καθημερινής ζωής και της περιουσίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.
του Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Αναδημοσίευση από τον ΟΔΗΓΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που κυκλοφόρησε στις 24/11/2024)
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, η παραγωγή ασφαλίστρων -συνεχίζοντας την αναπτυξιακή πορεία των περασμένων ετών- ξεπέρασε το 2023 τα 5,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 8,9% σε σχέση με το 2022. Σημαντική είναι, επίσης, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή 1,2% του ΑΕΠ, ενώ ο κλάδος απασχολεί σχεδόν 50.000 άτομα.
Όλα αυτά τα στοιχεία για τον κλάδο της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης είναι χωρίς αμφιβολία ιδιαιτέρως θετικά. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την πραγματικότητα ότι η ελληνική αγορά παραμένει υπο-ασφαλισμένη συγκριτικά με αυτά που ισχύουν στις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μία πραγματικότητα που αποκτά πρόσθετη σημασία μπροστά σε σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται, όπως η αύξηση των φαινομένων φυσικών καταστροφών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει για την προστασία της περιουσίας των πολιτών και του επιχειρείν. Θυμίζω ορισμένες πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση:
- Πρώτον, μετά τον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και εισάγει ένα νέο σύστημα ελέγχων και κυρώσεων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, ανακοινώσαμε πρόσφατα και την πρωτοβουλία μας για την υποχρεωτική ασφάλιση από 01.01.2025 όλων των οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης για φυσικές καταστροφές.
- Δεύτερον, η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων, η οποία αφορά πλέον όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ. Το μέτρο επεκτείνεται έτσι σε 51.000 νομικά πρόσωπα (το 15% του συνόλου) που έχουν το 95% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων.
- Και, τρίτον, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλιζόμενες έναντι φυσικών καταστροφών κατοικίες με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, η οποία αυξάνεται από το 10% στο 20%. Για τις κατοικίες με φορολογητέα αξία μεγαλύτερη των 500.000 ευρώ, συνεχίζεται η παροχή μειωμένου ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Και από την 1η Ιουνίου 2025 θα πρέπει οι συγκεκριμένες κατοικίες να έχουν ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών, προκειμένου να αποζημιώνονται από το Δημόσιο σε περίπτωση ζημιών.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουν αναληφθεί όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, είναι διότι το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος μίας μεγάλης οικονομικής καταστροφής, χωρίς εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και στην οικονομική σταθερότητα της χώρας. Οι πρωτοβουλίες αυτές επομένως, που βασίζονται σε καλες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα λειτουργήσουν τελικά τόσο υπέρ των πολιτών όσο και υπέρ της εθνικής οικονομίας. Είναι, όμως, και μία προσαρμογή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δεδομένα στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης. Με μια προσέγγιση κοινής λογικής και με σοβαρή μελέτη όλων των προβλημάτων της αγοράς και της οικονομίας, θα προχωρήσουμε και στο μέλλον.