Kατακόρυφη πτώση γνώρισαν τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα στο Δυτικό κόσμο από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά. Tα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στους 6 πρώτους μήνες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στην Ευρώπη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στη Γερμανία 22%, στη Σουηδία 12 % και στην Αυστρία 9,7%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ποσοστά είναι περιορισμένα κάτω του 1% . Στη χώρα μας, η πρώτη Εθνική Μελέτη Μητρικού Θηλασμού έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού το 2009, όπου καταγράφονται η συχνότητα και οι προσδιοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη του μητρικού θηλασμού. Έτσι, παρά το υψηλό ποσοστό πρόθεσης για θηλασμό που φτάνει στο 89% τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, τελικά, τα ποσοστά μειώνονται στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9% τον 6ο μήνα.
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού με θέμα «ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΜΑΖΙ», o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, υπενθυμίζει με εγκύκλιό του την ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση της Εθνικής Εκστρατείας Ενημέρωσης με Θέμα «ΣΗΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ» για τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν και προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, σε εφαρμογή και του Ν. 4316/2014 «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 270 τ Α΄). με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν οι Χώροι Θηλασμού για το κοινό και στην Εργασία, τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οι Τράπεζες Γάλακτος και το «Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού», καθώς και η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .
Ειδικότερα, αναφορικά με τη δημιουργία Χώρων Θηλασμού στην εργασία, έχει αποσταλεί επιστολή του υπουργού Υγείας προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία των χώρων αυτών στο εργασιακό περιβάλλον και τις διευκολύνσεις προς τις θηλάζουσες εργαζόμενες, προκειμένου να καταρτιστεί η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση. Παράλληλα, φέτος με απόφαση του Υπουργού Υγείας με θέμα « Έγκριση Δράσης και πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανοιχτή συμμετοχή σε διαγωνισμό καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού», είναι εν εξελίξει ο σχετικός Διαγωνισμός, με προθεσμία υποβολής προτάσεων έως 29/12/2017. Επιπλέον, έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων.
Η απόφαση προβλέπει ότι η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας. Της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.
Τέλος, σε ότι αφορά την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η αρμόδια Επιτροπή του Ο.Η.Ε. στις καταληκτικές παρατηρήσεις για τη χώρα μας (Ιούνιος 2012) είχε εκφράσει την ανησυχία της για την πρακτική της διανομής δωρεάν δειγμάτων υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νοσοκομεία και είχε προβεί σε σχετικές συστάσεις.
Το Υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, υιοθέτησε τις διατροφικές συστάσεις για γενικό πληθυσμό και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ – ΕΥ ΔΙΑ…ΤΡΟΦΗΝ”. Στις εν λόγω διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνονται και συστάσεις για τη διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία, και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία του μητρικού θηλασμού, προτρέποντας τις μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και να συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο.
Πηγή: Healthmag.gr