Χημικές ουσίες που συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, η στειρότητα, οι γενετικές ανωμαλίες και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος είναι παντού και κανείς δεν είναι ασφαλής, ούτε καν κορυφαίοι πολιτικοί. Αυτό υποστηρίζει εκστρατεία για την απαγόρευση των λεγόμενων PFAS σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώην αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Φρανς Τίμερμανς και του σημερινού επίτροπου περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius, συμμετείχαν στην εκστρατεία, η οποία εξέτασε το αίμα αξιωματούχων της ΕΕ για χημικές ουσίες PFAS. Οι τοξικές ουσίες βρέθηκαν σε όλα τα άτομα που δοκιμάστηκαν, με πέντε πολιτικούς να ξεπερνούν τα θεωρούμενα ασφαλή επίπεδα. «Εισβάλλουν στο περιβάλλον μας, στα λαχανικά, τα ψάρια και στο σώμα μας, όπου παραμένουν για πάντα», είπε ο Timmermans σε δήλωση. «Πρέπει να σταματήσουμε όλες τις εκπομπές αυτών των νομιμοποιημένων σκουπιδιών — καλούμε την Ευρώπη να απαγορεύσει πλήρως τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών».
Ορισμένα χημικά προϊόντα απαγορεύονται για πάντα στην ΕΕ, ενώ η χρήση άλλων ρυθμίζεται αυστηρά, αλλά πέντε χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την απαγόρευση περίπου 10.000 PFAS. Η χημική βιομηχανία που τα παράγει αντιτίθεται στις προτάσεις και υποστηρίζει ότι συχνά δεν υπάρχουν καλές εναλλακτικές λύσεις, αν και ορισμένοι κατασκευαστές στον τομέα της ένδυσης έχουν αρχίσει να βρίσκουν λύσεις.
Η βιομηχανία της μόδας βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στο PFAS για να κάνει προϊόντα όπως αδιάβροχα, μπότες και σακίδια ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες. Η σήμανση ήταν ασαφής μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν τι αγοράζουν.
«Η χημική ρύπανση είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης της κατάστασης», δήλωσε η Leena Ylä-Mononen, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. «Θα πρέπει να διαχειριστούμε τους κινδύνους των χημικών ουσιών σε ομάδες, να προωθήσουμε χημικά που είναι ασφαλή και βιώσιμα από το σχεδιασμό και να καταργήσουμε σταδιακά τις πιο επιβλαβείς ουσίες».
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος και η ChemSec, οι δύο μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί πίσω από την εκστρατεία, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο PFAS. Μεγάλα σκάνδαλα ρύπανσης σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου διαπίστωσαν ότι η έκθεση των ανθρώπων σε χημικές ουσίες ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι όλοι είναι εκτεθειμένοι.
«Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης είναι να ρυθμίσουμε αυτά τα χημικά ως ομάδα, κάτι που θα πρέπει να συμβεί με την τρέχουσα πρόταση περιορισμού των ουσιών αυτών στην ΕΕ», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της ChemSec, Anne-Sofie Bäckar. “Ευτυχώς, υπάρχουν ήδη διαθέσιμες ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για τις περισσότερες χρήσεις PFAS.”
Πηγή: Bloomberg