Η κλιματική αλλαγή και η οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στους καλλιεργητές σιτηρών στη Ρουμανία λόγω ξηρασίας οδήγησε τη ρουμανική κυβέρνηση στο σχεδιασμό ενός μοντέλου ασφάλισης των γεωργών, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Florin Barbu.
Η Ρουμανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στην ΕΕ με κύριο αγοραστή την Αίγυπτο, αλλά οι παρατεταμένοι καύσωνες αυτό το καλοκαίρι έχουν βλάψει εκατομμύρια τόνους καλλιεργειών.
Όπως εξήγησε ο υπουργός υπήρξε συνεργασία με τις τράπεζες και τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή δημιουργήθηκε ένα σύστημα ασφάλισης από τον κίνδυνο της ξηρασίας που θα καλύπτει 7 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Ο μηχανισμός θα εξασφαλίζει αποζημίωση έως και 3.000 λέι (671,14 $) ανά εκτάριο, η οποία θα οδηγήσει σε ξεμπλοκάρισμα δανείων για τους Ρουμάνους αγρότες».
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα εγκρίνει τις επόμενες ημέρες την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων για τα αγροτικά δάνεια, την παροχή κρατικής αποζημίωσης ύψους έως και 1.000 lei (223,71 $) ανά κατεστραμμένο εκτάριο.
Μιλώντας στο Reuters σCezar Gheorghe από τη ρουμανική εταιρεία συμβούλων αγοράς σιτηρών AGRIColumn εκτίμησε ότι η παραγωγή αραβοσίτου της Ρουμανίας θα μειωθεί σε 6,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος. Η υπηρεσία διαχείρισης υδάτων της Ρουμανίας ανέφερε ότι σε 630 πόλεις και χωριά έχουν τεθεί περιορισμοί στο νερό. Η στάθμη του Δούναβη στο σημείο εισόδου του στη Ρουμανία ήταν κάτω από το κανονικό εύρος περίπου 2.800 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του Αυγούστου των 4.300, προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας του ποταμού.