Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank προέβη ο οίκος Moody’s, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Dow Jones Newswires».
H Moody΄s Investors Service υποβάθμισε σε Α1 από Aa3 τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Eurobank και σε C από C+ την οικονομική της ευρωστία (BFSR).
Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τις δευτερογενείς οφειλές της τράπεζας σε Α2 από Α1, καθώς και τις νέες προνομιούχες μετοχές της τράπεζας σε Α3 από Α2. Το outlook για τις παραπάνω αξιολογήσεις, σύμφωνα με το «Dow Jones Newswires», παραμένει αρνητικό, ενώ διατηρείται αμετάβλητο (stable) το outlook για τις καταθέσεις και το χρέος.
Όπως αναφέρεται, οι νέες αξιολογήσεις αντανακλούν τις εκτιμήσεις του οίκου για επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της τράπεζας, λόγω της επιταχυνόμενης αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, καθώς και των πιέσεων στην κερδοφορία που προκύπτουν από την επιβράδυνση της επιχειρηματικής επέκτασης, το αυξημένο κόστος δανεισμού και τα «πιεσμένα» επιτοκιακά περιθώρια.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η δυναμική σε επίπεδο κερδοφορίας της Eurobank, αν και επιδεινούμενη, παραμένει «σχετικά ικανοποιητική», δεδομένης και της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υπογραμμίζεται η προσπάθεια επέκτασης της καταθετικής βάσης της τράπεζας, όπως και οι κινήσεις διασφάλισης της πρόσβασής της σε κεφάλαια της ΕΚΤ, «κινήσεις ευθυγραμμισμένες με το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου».
Αντίστοιχα, για την Τράπεζα Πειραιώς, ο οίκος υποβάθμισε σε Α2 από A1 τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμισή της και σε C- από C την οικονομική της ευρωστία (BFSR).
Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τις δευτερογενείς οφειλές της Τράπεζας Πειραιώς σε Α3 από Α2, καθώς και τις νέες προνομιούχες μετοχές της σε Baa1 από Α3. Το μακροπρόθεσμο outlook για τις καταθέσεις και το χρέος αξιολογείται «negative», ενώ παραμένει «stable» σε ό,τι αφορά την οικονομική ευρωστία, το βραχυπρόθεσμο χρέος και τις καταθέσεις.
Και για την Τράπεζα Πειραιώς ο οίκος επισημαίνει τους κινδύνους από την επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές που δραστηριοποιείται, ενώ κάνει αναφορά και σε κλάδους που αναμένεται να πληγούν έντονα από τη διεθνή οικονομική κρίση, όπως η ναυτιλία (3,8% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς το Σεπτέμβριο του 2008, όπως αναφέρεται), οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Η επιβράδυνση της επιχειρηματικής επέκτασης, το αυξημένο κόστος δανεισμού και τα «πιεσμένα» επιτοκιακά περιθώρια επίσης επισημαίνονται ως πηγές ανησυχίας, όπως και η συνολικότερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως και για τη Eurobank, έτσι και για την Τράπεζα Πειραιώς ο οίκος σημειώνει ότι οι τράπεζες που θα χρειαστεί να καταφύγουν σε άντληση κεφαλαίων με την εγγύηση του Δημοσίου θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη λόγω της πρόσφατης αύξησης των spreads στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Για την Alpha Bank η Moody΄s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμισή της σε Α2 από Α1 και σε C- από C την οικονομική της ευρωστία (BFSR), με «negative» outlook.
Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τις δευτερογενείς οφειλές της σε Α3 από Α2, καθώς και τις νέες προνομιούχες μετοχές της τράπεζας σε Baa1 από Α3.
Όπως για την Τράπεζα Πειραιώς, έτσι και για την Alpha Bank ο οίκος σημειώνει ως πηγές ανησυχίας την έκθεσή της σε κλάδους που αναμένεται να πληγούν έντονα από τη διεθνή οικονομική κρίση, όπως η ναυτιλία (3% του δανειακού της χαρτοφυλακίου το Σεπτέμβριο του 2008), οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Η Moody΄s σημειώνει επίσης ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία, αλλά αναμένεται ραγδαία επιβράδυνση το 2009. Η προοπτική αύξησης της ανεργίας αυξάνει τους κινδύνους για επισφάλειες στον κλάδο της λιανικής, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του τομέα των καταναλωτικών δανείων.
Πίεση αναμένει ο οίκος και για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στις χώρες αυτές επιδεινώνονται, ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος εκτιμάται ότι θα πλήξει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών, ειδικά στην αγορά της Ρουμανίας.