Αυτό ξεκαθαρίζει σε σχετική έκθεση η Morgan Stanley, στην οποία επισημαίνεται πάντως ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα Δομικής Αναδιάρθρωσης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις Απασχόλησης και Ανάπτυξη.
Στην ίδια έκθεση η M.S. τονίζει ότι οι αποδόσεις των Ομολόγων ενδεχομένως να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, ωστόσο κάθε Κυβέρνηση πρέπει να είναι πάντα σε θέση να πληρώνει τα ομόλογα, ενώ και η Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρει στήριξη όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Καθησυχαστικές για τα Οικονομικά της χώρας μας εμφανίζονται με ανάλογες δηλώσεις και οι Citigroup, Nomura και Merill Lynch.
Μάλιστα, η Nomura επισημαίνει ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σε παρόμοια κατάσταση ωστόσο βρίσκονται και κράτη όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.
Πάντως, οι διεθνείς οίκοι φαίνεται να συμφωνούν ότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι μεν σοβαρή, αλλά όχι εκτός ελέγχου.
Η Κομισιόν, όπως και η Morgan Stanley, ανησυχούν πως το δημοσιονομικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού δε θα μπορέσει να είναι διατηρήσιμο, λόγω του ότι εξαρτάται από προσωρινά και όχι μόνιμα μέτρα.
Όμως, το να ελεγχθεί το έλλειμμα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας, επισημαίνει ο οίκος.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κανείς δε θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, γιατί αυτό θα ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα, καθώς πάρα πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες σήμερα διατηρούν ελληνικά ομόλογα.