Την… ανηφόρα συνεχίζουν να τραβούν τα ασφάλιστρα των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Έχοντας κλείσει μια χρονιά κατά την οποία οι αυξήσεις έφθασαν στο 10%, εκκινούν το 2022 με νέες ανατιμήσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι φτάνουν σε αντίστοιχα ποσοστά.
Το μπαράζ στις αυξήσεις ασφαλίστρων του κλάδου κρίνεται από στελέχη του, επιβεβλημένο, δεδομένου του αδικαιολόγητα χαμηλού επιπέδου τιμολόγησης των σχετικών κινδύνων, στο οποίο επί πολλά έτη επιμένουν οι περισσότερες των ασφαλιστικών εταιρειών.
Τα ίδια στελέχη θέτουν και θέμα… δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής του κλάδου, καθότι, όπως αναφέρουν, ορισμένες εκ των εταιρειών δεν αποφασίζουν για τα ασφάλιστρά τους βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη τους τις ζημιές κάθε πελάτη, αλλά περνούν τις ανατιμήσεις οπού θεωρούν ότι δεν θα χάσουν τον ασφαλισμένο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εταιρείες με υψηλό δείκτη ζημιών ενδεχομένως να απολαμβάνουν χαμηλά ασφάλιστρα και άλλες εταιρείες που δεν έχουν εισπράξει αποζημιώσεις να υποβάλλονται στη βάσανο των ανατιμήσεων που επί της ουσίας δεν δικαιολογούνται για τις ίδιες, αλλά είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των παροχών ασφαλιστικών καλύψεων.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι, ο τομέας ασφάλισης των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων έχει ανάγκη από έναν ριζικό εξορθολογισμό τόσο των ασφαλίστρων, όσο και της πολιτικής βάσει της οποίας τις περισσότερες φορές αναλαμβάνονται οι κίνδυνοι. Ένας ανάλογος εξορθολογισμός μόνο θετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για το ασφαλιζόμενο κοινό, αναφέρουν χαρακτηριστικά.