Το σύνολο των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη γη, το νερό και την ατμόσφαιρα αναφέρεται συχνά με τον όρο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος των δικών μας δραστηριοτήτων δεν είναι και τόσο σημαντικός ή να μην μας περνάει καν από το μυαλό ότι ορισμένες δραστηριότητες, όπως η κατανάλωση κρέατος, έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επειδή όμως, η προστασία του πλανήτη είναι σημαντική, πρέπει όλοι μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση και να αντικαταστήσουμε στην καθημερινότητά μας τα πλαστικά μίας χρήσης με είδη πολλαπλών χρήσεων, να απενεργοποιούμε τις συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, και να σβήνουμε τα φώτα.
Ωστόσο, πολλές φορές, οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να μην μας είναι πάντα ξεκάθαρο τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Μία αντίστοιχη περίπτωση που έχει αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής τελευταία είναι ο αντίκτυπος της κατανάλωσης κρέατος στο περιβάλλον. Σε αυτό το άρθρο απαντάμε σε σχετικά ερωτήματα και προσφέρουμε μια σειρά ωφέλιμων συμβουλών, τόσο για εσάς όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη.
Η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει το περιβάλλον;
Η παγκόσμια κτηνοτροφική βιομηχανία ευθύνεται για περίπου 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για τις δραστηριότητες στον τομέα αυτό χρησιμοποιούνται τεράστιες εκτάσεις γης και ποσότητες νερού. Μάλιστα, ένα τρίτο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών. Όσο η παγκόσμια ζήτηση κρέατος και γαλακτοκομικών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τόσο μεγαλύτερες πιέσεις υφίστανται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι πόροι. Συγκεκριμένα, η εκτροφή βοοειδών που προορίζονται για παραγωγή κρέατος και γάλακτος έχει με διαφορά τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, συμβάλλοντας σε περίπου 65% των συνολικών εκπομπών του κτηνοτροφικού τομέα. Η πτηνοτροφία με στόχο την παραγωγή κρέατος και την αυγών έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να καταναλώνετε κρέας;
Μειώνοντας ή αποκλείοντας την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή σας, ο αντίκτυπός σας στην προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να είναι αξιοσημείωτος. Μελέτες δείχνουν ότι με την αντικατάσταση 100 γραμμαρίων κρέατος την ημέρα με τροφές φυτικής προέλευσης, το αποτύπωμα άνθρακα μειώνεται έως και 60%! Αντίστοιχα, αν μειώσετε την ημερήσια κατανάλωση κρέατος σε 50 γραμμάρια, μειώνετε ταυτόχρονα το αποτύπωμά σας κατά 35%.
Ποια είναι τα καλύτερα υποκατάστατα κρέατος;
Αν και το κρέας αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών, μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες πρωτεΐνες από άλλες τροφές, όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια. Τα προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας και το τόφου αποτελούν πλούσια σε πρωτεΐνες υποκατάστατα κρέατος και γάλακτος. Για παράδειγμα, το τόφου είναι απολαυστικότατο σε συνταγές που περιέχουν κάρυ και σε πιάτα σωτέ, ενώ το φυτικό γάλα, όπως το γάλα σόγιας ή το γάλα βρόμης μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι ξηροί καρποί και σπόροι αποτελούν επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών. Με φακές, φασόλια και ρεβίθια μπορείτε επιπλέον να προσδώσετε πλούσια γεύση και υφή στα χορτοφαγικά σας πιάτα.
Συμβουλές για να μειώσετε το δικό σας περιβαλλοντικό αποτύπωμα που οφείλεται στην κατανάλωση κρέατος
Αν είστε λάτρεις του κρέατος, ο αποκλεισμός του από τη διατροφή σας (πλήρως ή μερικώς) μπορεί να φαίνεται υπερβολικά δύσκολη πρόκληση. Αν ωστόσο επιθυμείτε να περιορίσετε την κατανάλωσή του μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας κάποια μικρά τρικ.
- Καθιερώστε τη «Δευτέρα χωρίς κρέας». Η αρχική ιδέα βασίζεται σε μία εκστρατεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Πολ, της Μαίρη και της Στέλλα McCartney από το 2009, που είχε ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους και να προστατεύσουν το μέλλον του πλανήτη, με την ένταξη τουλάχιστον ενός γεύματος φυτικής προέλευσης την εβδομάδα στη διατροφή τους
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με κοτόπουλο ή υποκατάστατο φυτικής προέλευσης
- Ακολουθήστε bloggers που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα ιστολόγια και τους λογαριασμούς που διαθέτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βρείτε άφθονες συνταγές και συμβουλές άσκησης που θα σας εμπνεύσουν
- Πειραματιστείτε με νέες συνταγές. Συνήθως τα γεύματα φυτικής προέλευσης είναι πολύ γευστικά και ενδιαφέροντα χάρη στα μοναδικά συστατικά τους. Αναζητήστε, για παράδειγμα, συνταγές για μιλκσέικ σοκολάτας με φυτικό γάλα και μους σοκολάτας με αβοκάντο
Τέλος, αν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα το διατροφικό προφίλ σας και να εφαρμόσετε μια πιο ολιστική προσέγγιση στο θέμα της υγείας, επικοινωνήστε με έναν γιατρό και κλείστε ραντεβού για εξέταση. Έτσι, θα βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές σας ανάγκες και τους στόχους που έχετε θέσει για να είστε υγιείς.
Πηγή: Generali Blog