Έχει συμβεί σε όλους μας. Αγοράζουμε κάτι, είτε αυτό είναι αντικείμενο είτε υπηρεσία, και αυτομάτως το μετανιώνουμε. Βρίσκουμε καλύτερη προσφορά, τα βάζουμε κάτω και συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για «ανοίγματα» ή πολύ απλά αλλάζουμε γνώμη. Έχουμε το δικαίωμα; Μπορούμε στην περίπτωση αγοράς μιας υπηρεσίας – όπως είναι η ασφαλιστική κάλυψη κάποιας ανάγκης μας – να ζητήσουμε να ακυρωθεί η σύμβαση που μόλις υπογράψαμε χωρίς να χάσουμε τα χρήματά μας;
γράφει ο Νίκος Μωράκης
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων (IDD) η οποία είναι και νόμος του κράτους από το 2018 – Νόμος 4583/2018 , ένας Ασφαλισμένος (πελάτης) μπορεί να ασκήσει δικαίωμα υπαναχώρησης, εναντίωσης και καταγγελίας του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του (άρθρο 27).
Τι ισχύει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία;
Δικαίωμα υπαναχώρησης
Αν για οποιοδήποτε λόγο ο Ασφαλισμένος επιθυμεί την ακύρωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που έχει συνάψει, τότε με συστημένη επιστολή και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ημέρα που έλαβε το συμβόλαιό του μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα υπαναχώρησης. Αυτό το διάστημα ορίζεται στις 14 ημέρες, τόσο στις ασφαλίσεις ζωής όσο και στις γενικές ασφάλειες, από την ημέρα που ο ασφαλισμένος υπογράψει ότι έχει παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Δικαίωμα εναντίωσης
Στο συγκεκριμένο δικαίωμα ο ασφαλισμένος πρέπει να δικαιολογήσει το αίτημά του. Αν ο λόγος που θέλει να ακυρώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι γιατί το παρέλαβε χωρίς τους γενικούς και ειδικούς όρους που πρέπει να το συνοδεύουν τότε έχει περιθώριο 14 μέρες να ασκήσει το δικαίωμά του από τη μέρα που υπέγραψε ότι παρέλαβε. Αν ο λόγος είναι ότι το συμβόλαιο καλύπτει διαφορετικές ανάγκες από αυτές που αιτήθηκε τότε έχει περιθώριο ένα μήνα. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στο δικαίωμα υπαναχώρησης, ο ασφαλισμένος πρέπει να γνωστοποιήσει στην ασφαλιστική του το αίτημά του με συστημένη επιστολή.
Σε κάθε περίπτωση ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει για τα δικαιώματά σας αλλά και για το ποια είναι η πολιτική της κάθε Ασφαλιστικής Εταιρείας είναι ο Ασφαλιστικός σας Πράκτορας ή Μεσίτης.