Οι Γιατροί του Κόσμου ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα και Παιδί» το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης “MSD For Mothers”. Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα (Ιούνιος 2016 έως Μάρτιος 2018) που εστιάζει στην προστασία και τη φροντίδα των εγκύων και των βρεφών στην Ελλάδα, πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό.
Κατά τη διετή υλοποίησή του, το πρόγραμμα θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 έγκυες γυναίκες και νεογνά και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει σε 750.000 δολάρια.
Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει όσες γυναίκες βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ανάγκη, δηλαδή στον ελληνικό πληθυσμό με καμία ή περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σε εθνοτικές ομάδες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές στην Ελλάδα και φυσικά σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» εντάσσεται στην παγκόσμια πρωτοβουλία «MSD for Mothers», της ομώνυμης φαρμακευτικής εταιρείας, με σκοπό τη βελτίωση και την προστασία της ζωής των εγκύων και των νεογνών. Με το πρόγραμμα αυτό και μέσω εξειδικευμένων συνεργασιών, η MSD επιδιώκει να προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και πρωτοποριακή υποστήριξη σε εκατομμύρια ανθρώπους στον ανεπτυγμένο και υπό ανάπτυξη κόσμο.
«Κάθε δύο λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, δηλαδή περίπου 800 γυναίκες την ημέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί αν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για την μητρότητα πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου καμία μητέρα δεν θα χάνει τη ζωή της κατά τη διάρκεια του τοκετού; Εμείς μπορούμε. Αυτή είναι η παγκόσμια δέσμευση του προγράμματος MSD For Mothers. Και είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την υλοποίηση του προγράμματος και στην Ελλάδα μέσω των αξιέπαινων εταίρων μας», ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Naveen Rao, Global Lead της MSD για το πρόγραμμα MSD for Mothers.
Η αφορμή για τον ερχομό του προγράμματος «MSD for Mothers» στην Ελλάδα, είναι η κατάσταση που επικρατεί λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με μεγάλο μέρος των πληθυσμών αυτών να έχει εγκλωβιστεί μόνιμα στη χώρα μας.
Όσον αφορά τη μητρική και βρεφική υγεία, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν αύξηση του αριθμού των ελλιποβαρών νεογνών πάνω από 16% μεταξύ 2008 και 2011. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή το 2014 καταγράφηκαν στη χώρα μας 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86,0%) και 13.194 (ποσοστό 14,0%). Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2014 σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% σε σχέση με το 2013 και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου) που ήταν το 2013.
«Οι έγκυες και τα παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους Γιατρούς του Κόσμου καθώς είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Η εγκυμοσύνη όπως και η παιδική ηλικία δεν είναι πρόβλημα. Έχει προβλήματα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο ένα παιδί και να το υποστηρίξει και μετά. Τον στόχο αυτό μπορούμε να τον πετύχουμε με το πρόγραμμα “Μητέρα & Παιδί” σε συνέχεια όλων όσων έχουμε κάνει μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
«Φέτος, η MSD συμπληρώνει 125 χρόνια ηγετικής παρουσίας στο χώρο της Υγείας. Η σημαντική αυτή επέτειος συμπίπτει με την έλευση του προγράμματος MSD For Mothers στην Ελλάδα, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Θεωρήσαμε λοιπόν, υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την πραγματοποίηση της διεθνούς πρωτοβουλίας “MSD for Mothers” στην Ελλάδα. Και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας με τους Γιατρούς του Κόσμου και το πρόγραμμα “Μητέρα & Παιδί”, τα οφέλη του οποίου θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τη λήξη του», ανέφερε ο Haseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος της MSD για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» στοχεύει στην ενίσχυση της μητρικής και βρεφικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των υπαρχουσών δομών της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στην Ελλάδα (πολυκλινικές σε Αθήνα, Πέραμα, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά αλλά και κινητές μονάδες), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυξημένη «ελεύθερη» πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες και τα βρέφη. Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις δραστηριότητες αυτές με την προσφορά δωρεάν πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό οικογενειακού προγραμματισμού για τους επαγγελματίες υγείας μέσω πλατφόρμας e-learning.