Πτώση κατέγραψαν οι συνολικές οικονομικές ζημιές από φυσικές καταστροφές μέσα στο 2014 παγκοσμίως. Σημαντικά χαμηλότερες ήταν και οι ασφαλισμένες ζημιές συγκριτικά με το 2013, εν μέρει λόγω των βελτιώσεων που υπήρξαν στα μοντέλα διαχείρισης καταστροφικών συμβάντων. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, τονίζει η Munich Re.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Munich Re, της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής παγκοσμίως, οι συνολικές ζημιές που σημειώθηκαν το 2014 από φυσικές καταστροφές διαμορφώνονται στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013. Περίπου, τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα έναντι 39 δισεκατομμύρια το 2013.
Οι ζημιές ήταν σημαντικά κάτω του μέσου προσαρμοσμένου πληθωρισμού των τελευταίων 10 ετών που είναι τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε ό,τι αφορά τις τα ασφαλισμένα ποσά. Ήταν, επίσης κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 30 ετών που είναι τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια και 33 δισεκατομμύρια των ασφαλισμένων ποσών, αντίστοιχα.
Στα καλά νέα το ότι τα θύματα των φυσικών καταστροφών μειώθηκαν σημαντικά από 21.000 το 2013 στους 7.700 το 2014.
Το δυσμενέστερο συμβάν από άποψη αριθμού θυμάτων συνέβη το Σεπτέμβριο στην Ινδία και το Πακιστάν, όπου οι πλημμύρες στοίχησαν την ζωή 665 ανθρώπινων ζωών.
Τις περισσότερες ζημιές από άποψη κόστους το περασμένο χρόνο τις προκάλεσε ο κυκλώνας Hudhud με συνολικές απώλειες ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τη Munich Re, οι υψηλότερες ζημιές στο κλάδο ασφαλειών προκλήθηκαν από τις καταιγίδες και την χιονόπτωση που ακολούθησε στην Ιαπωνία γεγονός το οποίο στοίχισε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τον Torsten Jeworrek μέλος του ΔΣ της Munich Re «παρά το γεγονός ότι η κάθε περίπτωση αποτελεί τραγωδία, το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι απώλεσαν την ζωή τους το περασμένο χρόνο, αποτελεί ενθαρρυντικό νέο».
«Ωστόσο», ο ίδιος συμπληρώνει, «το γεγονός ότι καταγράφηκαν λιγότερες ζημιές το 2014 δεν πρέπει να μας δίνει την εσφαλμένη εντύπωση της ασφάλειας, διότι οι συνθήκες κινδύνου δεν έχουν αλλάξει».
Καταλήγοντας. «δεν δικαιολογείται να αναμένουμε την ίδια πορεία για το 2015. Αν, και είναι δύσκολο να προβλέψουμε το τι θα συμβαίνει κάθε χρόνο».
Σύμφωνα με τη Munich Re 9/10 περίπου (92%) των φυσικών καταστροφών προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα.
Όπως τονίζει η αντασφαλιστική το περασμένο έτος ήταν «ασυνήθιστα ήσυχο» για την εποχή των τυφώνων στο Βόρειο Ατλαντικό όπου σημειώθηκαν μόνο 8 ισχυρές καταιγίδες. Ο μέσος όρος ( (1950-2013) είναι περίπου 11.