Τα φτωχότερα μέρη του πλανήτη πλήττουν για μία ακόμη χρονιά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας σημαντικές καταστροφές.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Munich Re, οι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν περισσότερο θανατηφόρες και λιγότερο κοστοβόρες. Και αυτό γιατί οι περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές έλαβαν χώρα σε υπανάπτυκτες περιοχές.
Τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Όπως αναφέρει η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, οι θάνατοι από σεισμούς, καταιγίδες και υψηλές θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς 16.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο α’ εξάμηνο του 2015, έναντι 2.800 στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Την ίδια ώρα, το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών υποχώρησε στα 35 δισ. δολάρια, από 42 δισ. δολάρια πέρσι. Από ασφάλειες καλύφθηκαν μόλις 12 δισ. δολάρια ζημιών, όταν ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος εξαμήνου διαμορφώνεται στα 15 δισ. δολάρια.
Τα στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη που κυριαρχεί στον κλάδο, σύμφωνα με την οποία ο ασφαλιστικός κλάδος έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη μιας οικονομίας μετά από καταστροφικά φαινόμενα, καθώς ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένος.
Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Νεπάλ, όπου 8.850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό-γίγαντα. Η οικονομική ζημία έφτασε τα 4,5 δισ. δολάρια που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ του Νεπάλ, ενώ από αυτά μόλις 140 εκατ. δολάρια ήταν ασφαλισμένα.
Από οικονομικής πλευράς, η πιο κοστοβόρα καταστροφή προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες καταιγίδες που έπληξαν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά στο τέλος Φεβρουαρίου. Το ασφαλιστικό κόστος έφτασε τα 1,8 δισ. δολάρια, ωστόσο πρόκειται για αγορές πολύ πιο ανεπτυγμένες και ασφαλισμένες.