Ας ξεκινήσουμε γκρεμίζοντας τους μύθους. Όχι, ο Ασφαλιστής δεν είναι εκείνος ο «γκαντέμης» που γύρναγε πόρτα πόρτα τις γειτονιές της Αθήνας προσπαθώντας να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Ούτε εκείνος ο πολυλογάς με το φτηνό κουστούμι που είχε μια απάντηση για όλα. Και σίγουρα όχι εκείνος ο «πωλητής» που σας καθόταν στο σβέρκο αν δεν υπογράφατε μαζί του έστω μια ασφάλιση αυτοκινήτου.
του Νίκου Μωράκη
Αυτοί ήταν άνθρωποι που τις παλιότερες δεκαετίες κυριολεκτικά «είδαν φως και μπήκαν» στο επάγγελμα κυρίως part time για να βγάλουν κανένα χαρτζιλίκι ή να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος των Ασφαλιστών ήταν απροστάτευτος από κανόνες και νομοθεσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσει πληθώρα λαλίστατων επίδοξων απατεώνων ή τεμπέληδων οι οποίοι με μοναδικό τους όπλο την ευφράδεια λόγου και τις κενές υποσχέσεις λυμαίνονταν την αγορά χωρίς κανείς να μπορεί να τους πειράξει. Ήταν ένα παραθυράκι που πολλοί εκμεταλλεύτηκαν κάνοντας κακό στην εικόνα της αγοράς. (δείτε ένα παράδειγμα με τον Ασφαλιστή της Λαμίας).
Ένα παραθυράκι που μέσα από αυτό πέρασαν και ολόκληρες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες με το ίδιο κόλπο «το κενό στη νομοθεσία» στήθηκαν «εν μια νυκτί», έκαναν τον κύκλο τους και κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα στην πρώτη αξιολόγηση. Αυτές ήταν μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ασφαλιστικής Αγοράς και της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που πλήγωσαν την αξιοπιστία της και τη φερεγγυότητά της στα μάτια του κόσμου συμπαρασύροντας μαζί τους χιλιάδες κόσμου που παράλληλα με αυτές τις περιπτώσεις έκαναν την ίδια δουλειά με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Οι επαγγελματίες νίκησαν. Ο κλάδος απέκτησε αυστηρή νομοθεσία και εποπτεία και οι «εξυπνάκηδες παντός είδους» περιορίστηκαν και απομονώθηκαν. Πλέον ο Ασφαλιστής δεν είναι όπως τον θυμάστε. Είναι διαβασμένος, δεν μιλάει πολύ παρά ακούει τι έχετε να του πείτε, ξέρει πότε να σταματήσει να επιμένει προκειμένου να μη γίνει κουραστικός και το σημαντικότερο όλων έχει την επαγγελματική κατάρτιση να εντοπίσει ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες.
- Να σας συμβουλέψει στον κλάδο υγείας – προκειμένου να αποκτήσετε μια αξιοπρεπή πρόσβαση – σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
- να σας ενημερώσει για το πώς έχουν τα πράγματα στο κομμάτι των συντάξεων,
- να ασφαλίσει το σπίτι σας, την επιχείρησή σας, το επάγγελμά σας προκειμένου να μη μείνετε εκτεθειμένοι σε περίπτωση ζημιάς ή λάθους.
- Το λιγότερο που μπορεί και ξέρει να κάνει είναι να ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας.
Μισό λεπτό. Για να μην παρεξηγηθούμε. Αυτοί οι ασφαλιστές πάντα υπήρχαν. Αλλά χανόντουσαν στη δίνη της παραβατικότητας που κάποτε μάστιζε τον κλάδο. Εταιρείες όπως η NN Hellas, η Interamerican, η MetLife, η Groupama, η Generali, η Εθνική Ασφαλιστική, η AXA και η Ευρωπαϊκή Πίστη αλλά και η International Life εκπαίδευσαν και δημιούργησαν πολλούς σωστούς και τους περισσότερους επαγγελματίες. Επίσης δεν είναι τυχαίο πως αυτές οι εταιρείες έχουν επιβιώσει και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται μέχρι και σήμερα (με εξαίρεση την International life). Επίσης, επαγγελματίες εκπαιδευτές όπως ο αείμνηστος Φίλιππος Μωράκης – που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν 6 χρόνια – φρόντιζαν να εκπαιδεύουν αυτούς τους επαγγελματίες. Να τους μαθαίνουν σωστές πρακτικές, τεχνικές πωλήσεων, πώς να μην “κουράζουν τον πελάτη” αλλά και πώς να εντοπίζουν βήμα βήμα μαζί του τις πραγματικές του ανάγκες. Να έχουν αρχές, αξιοπρέπεια και τρόπους απέναντι στον κόσμο που τους εμπιστευόταν τις οικονομίες τους αλλά και το μέλλον τους. Δυστυχώς αυτοί οι επαγγελματίες χανόντουσαν. Τους έτρωγε ο άνισος «ανταγωνισμός». Ήταν πραγματικά δυσεύρετοι.
Τώρα όμως είναι η σειρά τους να λάμψουν. Η αγορά, όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, «κλείνει» και κλείνει για καλό σκοπό. Οι νέοι κανονισμοί αλλά και η νέα νομοθεσία περί Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης (4583/2018) είναι τόσο αυστηρή που πλέον ακόμα το να γίνει κάποιος Ασφαλιστής δεν είναι εύκολο. Θέλει εξετάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, επαναπιστοποίηση κάθε 5 χρόνια με συγκεκριμένες ώρες παρακολούθησης σεμιναρίων κάθε χρόνο, συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που αν δεν είσαι full time επαγγελματίας δύσκολα μπορείς να παρακολουθείς.
(Παλιά φανταστείτε αρκούσε μια Υπεύθυνη δήλωση και «πουφ!» βαφτιζόσουν Ασφαλιστής).
Ένας ασφαλιστής σήμερα σε συνδυασμό με τα ασφαλιστικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών που πλέον δεν τάζουν «τον ουρανό με τα άστρα» αλλά είναι πιο προσγειωμένα και up to date στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου μπορούν να γίνουν η πραγματική περιουσία του κόσμου. Συμβόλαια με αξία που ενεργοποιούνται την κατάλληλη στιγμή για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες. Πραγματική σανίδα σωτηρίας σε θέματα τόσο λεπτά που είναι απαγορευτικό αλλά & εγκληματικό να διαπραγματευτούν, να συζητηθούν και να αναλυθούν από μη σχετικούς του είδους.
Αυτοί είναι οι Ασφαλιστές του σήμερα.
Όπως έλεγε και ο Φίλιππος Μωράκης…
“Το πολυτιμότερο Αγαθό στη Ζωή του Ανθρώπου είναι η Ασφάλιση”.