Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Credit Risk Management Conference της ICAP CRIF.
Το 16ο Συνέδριο Credit Risk Management της ICAP CRIF πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και περιελάβανε ομιλίες και συζητήσεις – panels που κάλυψαν επίκαιρα θέματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Το hybrid Συνέδριο παρακολούθησαν 220 Ανώτερα Στελέχη και άλλα τόσα, διαδικτυακά.
Την έναρξη, σηματοδότησε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP CRIF, Νικήτας Κωνσταντέλλος,
με την εισαγωγική του ομιλία, τονίζοντας τον Θεσμικό ρόλο της ICAP CRIF, ως ο μοναδικός, αναγνωρισμένος από την ESMA, Οργανισμός Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (CRA) στην Ελλάδα. Στην συνέχεια παρουσίασε την εξέλιξη των μεγεθών ασυνέπειας, υπογραμμίζοντας την σημαντική μείωση των εταιρειών που βρίσκονται σε βαθμίδες υψηλού κινδύνου τα τελευταία 2 χρόνια, που αντανακλούν την ισχυρή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
O Managing Director της Atradius, Γεράσιμος Τζέης, αναφέρθηκε σε τρείς κύριες συνιστώσες που συντρέχουν την σημερινή διεθνή οικονομία, την αύξηση των επισφαλειών παγκοσμίως, τις γεωπολιτικές κρίσεις
και την κλιματική αλλαγή.
Στη κεντρική ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη,
αναπτύχθηκαν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι της Ελλάδας, σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από κοινωνική,
κυριαρχική και γεωπολιτική αστάθεια. Έγινε δε αναφορά στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της αλλά και τις επενδυτικές στρατηγικές της χώρας.
Το Συνέδριο Credit Risk in the age of Crisis Continuum επικεντρώθηκε σε τέσσερις (4) κύριες θεματικές
ενότητες:
1. Macro Risks in the Age of Social, Sovereign and Geopolitical Instability
Ο επικεφαλής Oικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, προσέγγισε τις
προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χρηματοδοτούμενοι, χρηματοδότες και θεσμοί σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Σημείωσε ότι αυτό που εκφράζει τις πτυχές της οικονομικής κρίσης σήμερα είναι ο πληθωρισμός και οι επερχόμενοι κίνδυνοι. Αναφέρθηκε σε μία σειρά κινδύνων, όπως η απόπαγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή, το κόστος της πράσινης μετάβασης, οι δημοσιονομικοί/φορολογικοί κίνδυνοι και τα υψηλά επιτόκια. Η συζήτηση Πάνελ του Session, όπου συμμετείχαν οι Τάσος Αναστασάτος, Group Chief Economist της Eurobank, Παναγιώτης Καπόπουλος, Group Chief Economist της Alpha Bank, Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economistτης Τράπεζας Πειραιώς, Νίκος Μαγγίνας, Chief Economist της Εθνικής Τράπεζας και ο Γεράσιμος Τζέης, επικεντρώθηκε στους μακροοικονομικούς κινδύνους για την Ελλάδα σε μία περίοδο αστάθειας, όπως η κοινωνική, δημοσιονομική και γεωπολιτική. Το panel συντόνισε ο Νεκτάριος Νώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Notice Content & Services.
2. Climate Change and ESG Risks in Debt and Equity Corporate Finance
Ο Γενικός Διευθυντής Risk Management του Ομίλου Eurobank, Χρήστος Αδάμ, παρουσίασε τους κινδύνους
που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, τα ESG Risks και την καίρια σημασία της ESG αξιολόγησης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις στη χρηματοδότησή τους και στην πράσινη μετάβασή τους. Συνεχίζοντας, ο Director, Product & Risk Predictive Analytics της CRIF, Daniel Vergari, πρόσθεσε ότι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών είναι το φυσικό ρίσκο (physical risk). Στη συζήτηση Πάνελ που ακολούθησε, συμμετείχαν οι, Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR HELLAS, Γιώργος Πλευράκης, CEO της Hellenic Environmental Center, Ράλλης Ρετέλας, Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛΤΟΝ, Δημήτρης Σιώκης, Group Treasurer της Coca-Cola Hellenic Bottling Company με συντονιστή τον Νεκτάριο Νώτη. Συζητήθηκε η κλιματική κρίση και ο ρόλος του ESG στον τομέα της χρηματοδότησης χρέους. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην επιρροή του ESG στις επιχειρήσεις που ανήκουν, αλλά και πως ενσωματώθηκε σε αυτές.
3. Technology Disruption Risk in Finance
Αναλύθηκαν σε βάθος οι επιπτώσεις της ταχείας εισόδου νέων τεχνολογιών και του artificial intelligence στην
οικονομία από την Natalia Shchelovanova και τον Olivier Kenji Mathurin της InnovEcoS. Επίσης αναφορά έγινε στο Generative AI και πως αυτό θα επηρεάσει όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων στο μέλλον και το customer experience. Στη συζήτηση Πάνελ, συμμετείχαν οι Ρεγγίνα Ασλάνογλου, Chief of Staff and Transformation Officer της Attica Bank, Ιωάννης Καμίτσος, Director, Financial Risk Management της KPMG και Μαριάννα Πολυκράτη Group Treasurer της Avramar, με συντονιστή τον Θανάση Αδαμόπουλο, Αρχισυντάκτης της Ναυτεμπορικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται και αφομοιώνονται αυτές οι τεχνολογίες από τις επιχειρήσεις, αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός κλάδος.
4. Compliance – Optimal Risk Screening
Η Εκτελεστική Διευθύντρια Global B2B & B2C Services της CRIF, Paola Galassi, επισήμανε τη σημασία της
βέλτιστης προστασία από κινδύνους μέσω της εταιρικής συμμόρφωσης, εστιάζοντας στο KYC. Στη συζήτηση Πάνελ, με ομιλητές τους Σοφοκλή Καραπιδάκη, Compliance & GDPR Director/DPO της MYTILINEOS, Μαρία Μανουσάκη, Senior Director Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Παγκρήτια Tράπεζα και τον Γιώργο Χλωμούδη, Group DPO, Head of InfoSec & Risk Mgt Governance της ICAP CRIF με τον παράλληλο ρόλο του Συντονιστή, συζητήθηκε η πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες μέσω νέων τεχνολογιών (AI) και η σημασία
της συμμόρφωσης σε διεθνείς κυρώσεις. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα ενδιαφέρον workshop, επικεντρωμένο σε περιπτώσεις αποτυχίας σε εταιρικά ESG Ratings. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν πρακτικά παραδείγματα αξιολόγησης βιωσιμότητας εταιρειών από διάφορους τομείς της οικονομίας.