Την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής διοργάνωσαν σε υβριδική μορφή το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας – Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Συνέδριο διήρκησε τρεις ημέρες και κάλυψε 34 θεματικές ενότητες που εστίασαν, μεταξύ άλλων:
- στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων των αγγειοχειρουργικών τμημάτων στο ελληνικό «γίγνεσθαι»,
- στα νεότερα δεδομένα για εμβόλια και θεραπείες,
- στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στους αγγειοχειρουργικούς ασθενείς &
- στην αντιμετώπιση αγγειοχειρουργικών παθήσεων.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν με φυσική παρουσία περίπου 100 σύνεδροι με σειρά προτεραιότητας ανά συνεδρία τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας λόγω Covid-19 με τον όμιλο Affidea να έχει αναλάβει – ως «Ιατρικός Υποστηρικτής» τον έλεγχο κορωνοϊού για όλες τις ημέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του Ομίλου, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας ενώ θέλοντας να συμβάλει ιδιαίτερα στη φροντίδα και στην προαγωγή της υγείας, προσέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους την εξέταση ποσοτικού προσδιορισμού ολικών αντισωμάτων έναντι της ακίδας S του SARS-CoV-2, η οποία ενδείκνυται μετά τον εμβολιασμό.
Σε επικοινωνία που είχαμε τόσο με τον Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αγγειολογίας Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Βασίλειο Παπαβασιλείου, όσο και με τον Αντιπρόεδρο Αγγειολογικής Εταιρείας & Επιστημονικό Διευθυντή Affidea Central & Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΚΠΑ, κ. Νίκο Λιάση, μας δήλωσαν σχετικά:
Βασίλειος Παπαβασιλείου, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αγγειολογίας Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής:
«Η σημερινή εκδήλωση είναι το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας, Αγγειακής & Ενδαγγειακής χειρουργικής το οποίο διοργανώνεται φέτος από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία η οποία παράλληλα γιορτάζει φέτος και 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Μια από τις παλαιότερες ιατρικές εταιρείες στην Ελλάδα με έτος ίδρυσης το 1961. Το σημερινό συνέδριο προσπαθεί να καλύψει όλο το φάσμα των αγγειακών παθήσεων σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο που όμως οι επιπλοκές από την πανδημία Covid-19 που εμφανίζονται τόσο στο αρτηριακό όσο και στο φλεβικό δίκτυο έχουν να κάνουν με την αγγειοχειρουργική και την αγγειολογία και έτσι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εμείς οι αγγειοχειρουργοί καλούμαστε να λύσουμε πολύ δύσκολα καθημερινά προβλήματα αυτών των ασθενών.
Το φετινό συνέδριο τηρώντας όλους τους κανονισμούς γίνεται υβριδικά – τόσο με ζωντανή παρουσία όσο και διαδικτυακά και εγώ ως πρόεδρος ενθαρρύνω τη ζωντανή παρουσία που μας επιτρέπεται λόγω και του τόσο μεγάλου χώρου που έχουμε διαλέξει – για να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε τον ανώτατο αριθμό ατόμων – περίπου 100 άτομα.
Η θεματολογία φέτος καλύπτει όλο το φάσμα των αγγειοχειρουργικών παθήσεων όπως π.χ. οι θρομβώσεις που είναι ένα από τα αντικείμενα της ειδικότητάς μας και οι ομιλίες του συνεδρίου ποικίλουν στην ανάπτυξή τους από τις παραδοσιακές μεθόδους μέχρι τις πιο εξελιγμένες.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες που έχουν συμβάλει στην διεξαγωγή του συνεδρίου και ιδιαιτέρως τον όμιλο Affidea που με την πολύ σημαντική υποστήριξή του μπορέσαμε να παρέχουμε σε όλους του σύνεδρους που μας τίμησαν με τη φυσική τους παρουσία, rapid test κατά την είσοδό τους, όπως επίσης και δωρεάν έλεγχο αντισωμάτων που πολλοί από εμάς τον επιζητούσαν».
Νίκος Λιάσης, Αντιπρόεδρος Αγγειολογικής Εταιρείας, Επιστημονικός Διευθυντής Affidea Central, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ:
«Το συνέδριό μας φέτος είναι υβριδικό, ίσως από τα πρώτα που πραγματοποιούνται με αυτό τον τρόπο με την προσέλευση να μας ικανοποιεί. Όλοι οι σύνεδροι που το παρακολουθούν ζωντανά υπόκεινται στο rapid test τηρώντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ασφαλείας. Φέτος είναι η εξηκοστή επέτειος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, ένας σημαντικός σταθμός που μας ώθησε να εισαγάγουμε νέες θεματικές, να τονίσουμε τις καινούργιες εξελίξεις. Όπως γνωρίζουμε οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία θανάτου επομένως πρέπει να εστιάσουμε σε αυτές τις αιτίες, στη σύγχρονη αντιμετώπισή τους και φυσικά να ενημερώσουμε για τη σωστή πρόληψη του κόσμου.
Και η Αγγειολογική και η Αγγειοχειρουργική εταιρεία προσπαθούμε να επικοινωνούμε καθημερινά μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας που έχουμε στη διάθεσή μας την αξία της πρόληψης αλλά και των εξελίξεων στον τομέα μας. Όπως για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο και να εξαλείψουμε το φόβο που έχει δημιουργηθεί στις πιθανότητες μιας επικείμενης θρόμβωσης μετά το εμβόλιο κατά του Covid-19 και να τους καθησυχάσουμε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά που ακούγονται με τον τρόπο αντιμετώπισης μιας θρόμβωσης να είναι πολύ συγκεκριμένος.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον όμιλο Affidea που πραγματικά μας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Affidea στην Ελλάδα και είναι τιμή μου, με την εταιρεία στο συγκεκριμένο συνέδριο να συμβάλει καθοριστικά καθώς έχει επιβαρυνθεί με την ευθύνη διενέργειας rapid test σε κάθε σύνεδρο αλλά και την ικανότητα να ελέγξει τα αντισώματά του χωρίς κανένα κόστος. Το μήνυμα του σημερινού συνεδρίου είναι “Οδεύουμε σε ολοένα και λιγότερο επεμβατικές και αιματηρές επεμβάσεις».