H ενασχόλησή µου µε τον χώρο της πραγµατογνωµοσύνης… τυπικά ξεκίνησε το έτος 2011, πλην όµως, ο προσανατολισµός µου προς τον χώρο αυτό άρχισε να δηµιουργείται πολύ πριν, από τις τελευταίες τάξεις του λυκείου, όταν οι επισκέψεις µου στα γραφεία της εταιρείας µας κατέληγαν και σε µερική βοηθητική απασχόληση.
Το επάγγελµα του πραγµατογνώµονα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού πέραν των τυπικών προσόντων και ικανοτήτων, πρέπει να διαθέτεις αγάπη σε αυτό που κάνεις, αντοχή στα δύσκολα και υποµονή.
Ως προς τα τυπικά προσόντα και ικανότητες… ο πραγµατογνώµονας πρέπει να διαθέτει µεταξύ άλλων:
1.Καλή γνώση των ασφαλιστικών θεµάτων
2.Ευρείες και επαρκείς γνώσεις θεµάτων οικονοµολογιστικών, τεχνικών και νοµικών
3.Επαγγελµατική ευσυνειδησία και αντικειµενικότητα
4.Ακεραιότητα, εντιµότητα και καλή συµπεριφορά
5.Εµπειρία η οποία αποκτάται µε τον χρόνο και εµπλουτίζεται από τα άτοµα που περιβάλλεται στον χώρο εργασίας και από τα οποία καθηµερινά βοµβαρδίζεται από γνώσεις και νουθεσίες.
Σε κάθε περίπτωση ο πραγµατογνώµονας πρέπει να έχει και να επιστρατεύει καθηµερινά εκείνες τις ικανότητες που δηµιουργούν καλό κλίµα επαφής µε τον παθόντα ασφαλισµένο, ώστε να έχει την δυνατότητα να λαµβάνει στοιχεία και πληροφορίες που ενδεχοµένως υπό άλλες συνθήκες δεν θα του παρέχονταν.
Υπό άλλες συνθήκες δεν θα του παρέχονταν. Εξάλλου, ως ελεύθερος επαγγελµατίας, ορίζεται και εκπροσωπεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ως είναι φυσικό θέλουν καλή συµπεριφορά και µεταχείριση προς τους πελάτες τους.
Η έκθεση πραγµατογνωµοσύνης, η οποία αποτελεί το τελικό πόρισµα του πραγµατογνώµονα… θα πρέπει να είναι εµπεριστατωµένη, αντικειµενική, αµερόληπτη, να αποδεικνύει και να συµπεραίνει µε ακριβή, λιτό και περιεκτικό τρόπο το προτεινόµενο ποσό εκτίµησης.
Πολλές φορές η εξέλιξη των υποθέσεων που απασχολείται ο πραγµατογνώµονας µπορεί να µην είναι οµαλή και αυτό µπορεί να οφείλεται:
1.στην ανεπάρκεια των ασφαλισµένων κεφαλαίων
2.στην έλλειψη στοιχείων επιβεβαίωσης των υποβαλλόµενων απαιτήσεων
3.στην ανακολουθία των υπαρχόντων στοιχείων µε την πραγµατικότητα αλλά και στη σκόπιµη διόγκωση των απαιτήσεων