Το 2024 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για την ασφαλιστική αγορά αφού αφ’ ενός οι εταιρείες κλήθηκαν να συνεχίσουν τις αποζημιώσεις από τις μεγάλες ζημιές των φυσικών καταστροφών του 2023 και αφ’ ετέρου να αντιμετωπίσουν τις νέες και αυξημένες ζημιές σε νευραλγικούς κλάδους της αγοράς όπως το αυτοκίνητο.
του Νίκου Ζάχου, Γενικού Διευθυντή, NP Ασφαλιστική (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Γενάρης 2025)
Όμως, το 2024 θα μείνει χαραγμένο στην ασφαλιστική μνήμη, ως η χρονιά των μεταρρυθμίσεων, αφού οι διακηρύξεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με την ασφάλιση οχημάτων, ακινήτων και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του φορολογικού νόμου «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
Εκτίμησή μας είναι ότι τα κίνητρα για την ασφάλιση ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών αποτελούν ένα ‘βήμα μπροστά’ για να εναρμονιστεί η ελληνική ασφαλιστική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και κυρίως να ‘σπάσει’ το παγιωμένο εδώ και δεκαετίες 2,5% / ΑΕΠ. Η ασφάλιση των κατοικιών αντικειμενικής αξίας μέχρι 500.000 ευρώ προσφέρει μία καλή έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ και η ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρους άνω των 500.000 φαίνεται ότι θα προσθέσει σταδιακά νέο ασφαλιστικό εισόδημα. Επίσης, η ψηφιακή αντιμετώπιση των ανασφάλιστων οχημάτων αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ελληνική ασφάλιση. Η ψηφιακή ταυτοποίηση των ανασφάλιστων οχημάτων και η υποχρέωση -έναντι προστίμου- προς ασφάλιση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη καλύτερη ασφάλιση των Ελλήνων οδηγών.
Γενικότερα, αυτές οι κινήσεις καλών προθέσεων και προώθησης της ιδιωτικής ασφάλισης που έγιναν μέσα στο 2024 αναμένεται να προσδώσουν όφελος και βάθος στην ασφαλιστική αγορά, να απαλλάξουν το κράτος από πολλές δαπάνες αποζημιώσεων και να βοηθήσουν υλικά και ψυχολογικά την ελληνική κοινωνία που θα ξέρει ότι δεν θα έρμαιο των φυσικών καταστροφών.
Τα “ανοιχτά ζητήματα”
Παίρνοντας την σκυτάλη από το σημαντικό 2024 με τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις που αναφέραμε, εκτιμούμε ότι η επόμενη τριετία θα είναι η περίοδος στην οποία η ασφαλιστική αγορά θα κληθεί να κάνει τον απολογισμό της. Το έδαφος για την διεύρυνση της ασφαλιστικής πίτας έχει στρωθεί, η αγορά περιμένει ακόμη κινήσεις σε ό,τι αφορά τα ΣΔΙΤ (σε κοινές ασφαλίσεις με το Κράτος σε όλους τους κλάδους) αλλά και την εξομάλυνση της εικόνας σε διάφορους κλάδους που εμφανίζουν προβλήματα.